Колишні генерали та посли США закликали Байдена розширити допомогу Україні, поки не пізно

Колишні генерали та посли США закликали Байдена розширити допомогу Україні, поки не пізно

Колишні генерали та посли США кажуть, що Сполучені Штати мають дати Україні «зброю, необхідну для перемоги» зараз, інакше ризикують зіткнутися з більш небезпечним викликом з боку Росії пізніше, пише Business Insider.

Група екс-послів і генералів США, а також колишніх посадових осіб Державного департаменту та Пентагону закликала адміністрацію Байдена негайно надіслати в Україну більш передову зброю, стверджуючи, що зволікання ризикує створити більш складну та небезпечну ситуацію з Росією пізніше.

У статті, опублікованій в The Hill, майже 20 колишніх старших офіцерів і чиновників написали, що Україні потрібно більше зброї великої дальності, щоб відбити просування Росії та порушити зберігання нею боєприпасів, джерел палива та постачання військових.

Підписанти, серед яких колишні посли в Україні та високопоставлені генерали США в Європі, заявили, що адміністрація Байдена має надіслати Україні ATACMS (армійську тактичну ракетну систему). Ці ракети можуть вражати цілі на відстані майже 200 миль і запускатися з наданих США високомобільних артилерійських ракетних систем (HIMARS), які вже успішно використовуються в Україні.

Знаменитий HIMARS, який зараз перебуває в руках України, стріляє високоточними ракетами, які можуть вражати цілі на відстані 50 миль. Підписанти стверджують, що Україні потрібні ракети більшого радіусу дії, щоб завдавати ударів по російських цілях у Криму.

Україна також потребує постійного поповнення боєприпасів, запчастин для артилерійських платформ і систем протиповітряної оборони малої та середньої дальності для боротьби з російськими ракетними та повітряними ударами, зазначили підписанти, серед яких двоє колишніх генералів, які були Верховними головнокомандувачами ОЗС НАТО в Європі.

Якщо Захід не поставить Україні необхідну зброю, вони написали, що світ ризикує отримати ще більш небезпечну Росію.

«Ми не повинні обманювати себе, — написали ці люди. — Ми можемо думати, що кожного дня, коли ми зволікаємо з наданням Україні необхідної для перемоги зброї, ми уникаємо конфронтації з Кремлем. Навпаки. Ми лише збільшуємо ймовірність того, що ми зіткнемося з цією небезпекою на менш сприятливих підставах. Розумний і виважений крок — зупинити агресивні плани Путіна в Україні, і зробити це зараз, коли є можливість».

Адміністрація Байдена неохоче надала Україні зброю, яка дала б їй змогу завдавати ударів по цілях у межах кордонів Росії, можливо, вважаючи це занадто далеким кроком з точки зору участі США у війні. Росія вже звинуватила США у веденні проксі-війни в Україні.

«Ми не збираємося надсилати в Україну ракетні системи, які можуть вдарити по Росії», — заявив наприкінці травня президент Джо Байден.

США надали Україні приблизно 10 мільярдів доларів на безпекову допомогу під час каденції Байдена — пакети допомоги, які включали HIMARS, зенітні системи Stinger, протитанкові системи Javelin, безпілотники, стрілецьку зброю та ударні вертольоти, серед інших систем.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *