«За жодні гроші»: у Baykar заявили, що ніколи не продадуть «Байрактари» Росії

«За жодні гроші»: у Baykar заявили, що ніколи не продадуть «Байрактари» Росії

Генеральний директор турецької компанії Baykar, яка виробляє безпілотники, що широко використовуються Україною проти російських військ, виключив поставку Bayraktar TB2 до Москви. Про це пише Al Jazeera.

В інтерв’ю CNN у понеділок Халук Байрактар сказав, що Україна «зазнає дуже сильної агресії та непропорційних нападів».

Байрактар заявив: «Гроші — не пріоритет. Матеріальні ресурси ніколи не були метою у нашому бізнесі. З Україною наша дружба та співпраця тривають уже багато років. Тому скільки б грошей нам не пропонували, чесно кажучи, не може бути й мови про те, щоб у цій ситуації передати „Байрактари“ РФ».

Він зазначив, що пишається тим, що Bayraktar TB2 став одним із символів українського опору Росії.

В Україні, Литві, Польщі та Норвегії стартували краудфандингові кампанії для купівлі безпілотного літального апарату (БПЛА) для України. У травні литовці зібрали майже 6 мільйонів євро (стільки ж у доларах) на дрон, в основному невеликими пожертвами, після чого виробник вирішив пожертвувати його безкоштовно. Baykar і Литва домовилися, що 1,5 мільйона євро (така ж сума у доларах) буде витрачено на озброєння безпілотника, а решта коштів, зібраних краудфандингом, піде на гуманітарну допомогу.

За останні роки Україна закупила у Baykar більше 20 озброєних безпілотників Bayraktar TB2 і 27 січня замовила ще 16. Ця партія була доставлена на початку березня. Наприкінці червня міністр оборони України Олексій Резніков повідомив, що після вторгнення Росії 24 лютого Україна отримала 50 БПЛА від Baykar. Резніков також подякував українцям і Baykar за пожертвування трьох Bayraktar TB2 після кампанії зі збору коштів в українських соціальних мережах. Компанія відмовилася брати гроші і натомість пожертвувала дрони.

Дрон Bayraktar має максимальний час польоту 27 годин і може літати на висоту до 7620 метрів (25 000 футів). Він досяг статусу знаменитості в Україні; є навіть пісні, присвячені «Байрактару» в постраждалій від війни країні.

РФ стверджувала, що з початку — як Москва це називає — «спеціальної воєнної операції», російська армія знищила близько 1000 Bayraktar TB2. Насправді всього з 2014 року Baykar створила лише близько 300 «Байрактарів».

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *