США допомогли України визначитися з її можливостями для контрнаступу

США допомогли України визначитися з її можливостями для контрнаступу

Напередодні поточного українського контрнаступу США закликали Київ обмежити операцію як за її цілями, так і за її географією, щоб уникнути надмірного розтягування та застрягнення на кількох фронтах, повідомили CNN американські та західні офіційні особи та українські джерела.

Ці дискусії передбачали участь у «військових іграх» з Києвом — аналітичних навчаннях, які мали допомогти українським силам зрозуміти, які рівні сил їм потрібно буде зібрати, щоб досягти успіху в різних сценаріях. Українці спочатку розглядали ширший контрнаступ, але останніми тижнями звузили свою місію до півдня, зокрема, Херсонської області.

Речник Пентагону Пет Райдер сказав CNN, що «Сполучені Штати ведуть регулярний діалог між військовими на багатьох рівнях з Україною. Ми не коментуватимемо особливості цих взаємодій. Загалом ми надаємо українцям інформацію, щоб допомогти їм краще зрозуміти загрози, з якими вони стикаються, захищаючи країну від російської агресії. Зрештою, українці приймають остаточні рішення щодо своїх операцій».

Офіційні особи кажуть, що, на їхню думку, тепер паритет між українськими та російськими військами збільшився. Українські офіційні особи вже заявили, що цей наступ, швидше за все, буде повільною операцією, і наближається дуже холодна зимова погода, а потім рання весняна відлига, що може призвести до призупинення бойових дій.

Тим не менш, серед українських радників із США та Заходу існує чітке відчуття, що українські військові перебувають у набагато більш рівноправних відносинах з Росією, ніж вважалося ще кілька місяців тому, заявили CNN кілька офіційних осіб. Росія все ще зберігає перевагу в живій силі та артилерії.

Але українські можливості, підкріплені сучасною західною зброєю та навчанням, закрили важливу прогалину, зокрема допомогли високомобільні артилерійські ракетні системи, або HIMARS, які Україна використовувала для атак за лінією фронту Росії в останні місяці.

«Це показує, що може дати тривале навчання та постачання озброєння, коли сили мають високу мотивацію та спроможність у своєму застосуванні», — сказав CNN високопоставлений чиновник НАТО.

Інше американське військове джерело сформулювало це більш прямо: Україна компенсувала перевагу Росії в обсязі вогню своєю «компетентністю».

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *