Запорізьку атомну електростанцію повністю зупинено

Запорізьку атомну електростанцію повністю зупинено

Останній діючий реактор на Запорізькій атомній електростанції на півдні України повністю зупинений і відключений від мережі, повідомив український оператор «Енергоатом» у неділю. Про це пише Politico.

«Проводяться заходи щодо його охолодження та переведення в холодний стан», — повідомили в «Енергоатомі», додавши, що останніми днями шостий — і останній діючий — реактор на станції забезпечував виключно власні потреби об’єкта, оскільки «всі лінії електропередачі, які з’єднували Запорізьку АЕС з українською енергосистемою, постраждали внаслідок російських обстрілів».

У п’ятницю ядерний наглядовий орган ООН попередив, що це може статися після відновлення обстрілу навколо ядерного об’єкта — найбільшого в Європі.

Рафаель Маріано Гроссі, генеральний директор Міжнародного агентства з атомної енергії, заявив, що створити «зону ядерної безпеки» навколо майданчика було «абсолютним імперативом», підкресливши, що атомна електростанція «ніколи не може бути пішаком війни».

Об’єкт був захоплений російськими військами в березні, але його продовжували обслуговувати українські співробітники.

В «Енергоатомі» повідомили, що для власних потреб завод «забезпечуватиметься дизель-генераторами, термін служби яких обмежений технологічним ресурсом і кількістю наявного дизельного палива». Оператор додав, що вживає «всіх можливих заходів для організації постачання додаткових партій дизпалива» на об’єкт.

«Щоб запобігти аварійній ситуації на електростанції, необхідно припинити російські обстріли ЛЕП ЗАЕС з енергосистемою та створити навколо них демілітаризовану зону», — заявили в «Енергоатомі».

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *