Майже 20% українців втратили зв’язок із близькими родичами через війну

Майже 20% українців втратили зв’язок із близькими родичами через війну

Майже 20% українців мають близьких родичів, з якими внаслідок російського вторгнення втратили зв’язок і не знають, де вони. Про це свідчать результати опитування, проведеного в рамках проекту ГО «Центр сприяння волонтерському руху Volunteer.Org: Оцінка збитків від військових злочинів Росії в Україні», пише Interfax.

«Майже 20% повідомили, що мають серед близьких родичів тих, з ким втратили зв’язок і не знають, де вони зараз. Близько 5% мають серед родичів тих, хто загинув на війні, 3% — тих, хто був примусово депортований до Росії або на окуповані території сходу чи Криму. Близько 7% респондентів зазначили, що вони особисто або їхні близькі родичі отримали поранення, каліцтва внаслідок бойових дій», — кажуть дані опитування.

Кожен десятий респондент зазначив, що його житло або повністю зруйноване (2% респондентів), або пошкоджене (8% респондентів). Ще 5% сказали, що не знають, в якому стані зараз їхнє житло. Для 85% респондентів житлова ситуація не змінилася.

Найефективнішим механізмом розслідування військових злочинів Росії люди вважають спеціальні суди за участю національних та іноземних суддів (63%) та міжнародних інституцій (23%). Третина респондентів готова особисто брати участь у судових процесах, щоб вимагати відшкодування за втрачене майно/здоров’я в судах і міжнародних інстанціях.

Опитування проводилося у вересні серед населення України віком від 18 років у всіх регіонах, крім тимчасово окупованих територій Криму та Донбасу, а також територій, де на момент опитування був відсутній український мобільний зв’язок. Результати зважено з використанням актуальних даних Державної служби статистики України. Вибірка репрезентативна за віком, статтю та типом поселення. Вибіркова сукупність: 2000 респондентів. Метод опитування: телефонні інтерв’ю.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *