У Каліфорнії допомагають українському підлітку, який втратив ногу під час війни

У Каліфорнії допомагають українському підлітку, який втратив ногу під час війни

Через перекладача 16-річний Іван Чабан сказав: «Я хочу почати жити як нормальна людина». Український підліток, який втратив ногу під час війни, отримує допомогу в Сан-Дієго, пише CBS8.

У березні він із родиною йшов пішки за продуктами у населеному пункті на північному сході України, коли, за його словами, російський танк залишив колону та навмисно наїхав на них. Його матір впала на землю та отримала травму голови. Його вітчима вбили. Іван втратив праву ногу. Він не дуже хотів багато розповідати про інцидент.

Завдяки приватним спонсорам, House of Ukraine та Фонду Right to Walk Foundation, Івана безкоштовно привезли в Сан-Дієго на протезування. Його візит відбувся після того, як двоє інших українців з ампутованими кінцівками полетіли до Сан-Дієго за подібних обставин. Наталія та її 11-річна донька постраждали під час вибуху на вокзалі на сході України ще у квітні.

«Це ще більше розбиває серце, тому що у мене є маленькі діти. У мене є 11-річна дитина», — сказав Пітер Харш, засновник Peter Harsch Prosthetics.

Фото: кадр відео CBS8

Харш каже, що Наталія та її дочка були першими українцями, які відвідали Сполучені Штати виключно для протезування. Він працював із ними, як і з Іваном. Раніше Харш допомагав грузинським солдатам, які були поранені в Афганістані та Іраку. Але, на відміну від бійців, у мирних українських громадян, яких він бачив, набагато складніші випадки.

«Їх підривають, але вони не думають про протезування. Вони думають про те, щоб врятувати своє життя, тому ось що ми бачимо з вибуховими пораненнями в Україні: у них дуже гострі уламки, одні кістки довші за інші. Це як леза бритви в їхніх кінцівках», — сказав Харш.

За словами Харша, потрібен час, щоб не тільки отримати правильно підігнаний протез, але й навчитися на ньому ходити. За його оцінками, Іван та його опікун пробудуть тут щонайменше чотири місяці. Вони мають тимчасове житло, але потребують більш постійного. Їм також потрібні люди, які допоможуть возити їх на щоденні зустрічі.

Також Іван шукає допомогу репетитора з англійської, сказавши, що хоче вивчити мову, перш ніж повернутися в Україну, де на нього чекають мама, брати і сестри, і де, як він сподівається, колись його чекає нормальне життя. Щоб допомогти Івану чи надати допомогу іншим, хто може її потребувати, звертайтеся до House of Ukraine.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *