Українці засмучені тим, що розділили Нобелівську премію миру з росіянами та білорусами

Українці засмучені тим, що розділили Нобелівську премію миру з росіянами та білорусами

Нобелівський комітет присудив премію миру лауреатам в Україні, Росії та Білорусі «за сприяння праву критикувати владу та захист фундаментальних прав громадян, а також видатні зусилля з документування воєнних злочинів, порушень прав людини та зловживання владою», пише NPR.

Уперше за 121-річну історію Нобелівського комітету премія дісталася Україні. Поки українська організація-переможець Центр громадянських прав це святкує, багато українців засмучені тим, що їм довелося ділитися нагородою з такими країнами, як Росія та Білорусь.

«У Нобелівського комітету однозначно цікаве розуміння слова «мир», якщо Нобелівську премію разом отримують представники двох країн, що напали на третю. Ані російські, ані білоруські організації так і не змогли організувати спротив цій війні. Нобель цього року просто «супер», — написав у Twitter Радник глави Офісу президента України Михайло Подоляк.

Російський переможець, правозахисна група «Меморіал», засудила вторгнення країни в Крим у 2014 році, але протести проти війни в Росії були придушені. Білоруський переможець Алесь Бяляцький у 2014 році стверджував, що вторгнення Росії в Україну того року стало прикриттям для внутрішніх репресій у Білорусі.

Коли у 2007 році було засновано Центр громадянських прав, мало хто очікував, що майбутнє прав людини в регіоні визначить війна. Багато українців вперше почули про групу у 2013 році, коли вона організовувала підтримку активістів і журналістів, ув’язнених режимом Віктора Януковича. Коли РФ вторглася в Україну у 2014 році, група перемикнула увагу на документування воєнних злочинів.

Відповідаючи на повідомлення про те, що організація, співзасновницею якої вона була, отримала премію миру, Олександра Матвійчук написала, що Україна може стати прикладом для активістів інших країн, які просувають реформу громадянських прав.

«Масова мобілізація простих людей у ​​різних країнах світу та їхній спільний голос можуть змінити світову історію швидше, ніж втручання ООН», — написала вона.

Матвійчук також привітала своїх «друзів і партнерів» у Росії та Білорусі.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *