Українки в США мають власний Союз: як він працює і допомагає Україні

Українки в США мають власний Союз: як він працює і допомагає Україні

Наталі Павленко — голова благодійної та культурної організації, яку було засновано у 1925 році, коли 5 українських жіночих асоціацій в Нью-Йорку об’єдналися в одну. Союз Українок Америки є найстарішою та найбільшою українською жіночою організацією в США, розповідає Voanews.

Після Першої світової війни в країні виникло багато соціальних проблем і гуманітарних потреб, тому жіночі організації вирішили, що краще працювати разом, ніж окремо. Так виник Союз Українок Америки (Ukrainian National Women’s League of America).

Початковою метою було збереження української культури. Першим масштабним проєктом організації була участь у Всесвітньому ярмарку в Чикаго 1933 року, коли Ліга розмістила там український павільйон. Учасники отримали предмети культурної спадщини зі Львова, привезли їх до США і показали на ярмарку.

Унікальні предмети, представлені тоді в Чикаго, згодом стали основою головної колекції відкритого у 1976 році Українського музею в Нью-Йорку, в архівах якого є понад 15 000 експонатів, серед них — одяг і предмети мистецтва.

Сьогодні організація налічує понад 17 000 членів. За майже 100 років свого існування Союз Українок Америки має 65 офісів по всій країні — майже в кожному штаті.

Маріанна Крець, яка переїхала до США п’ять років тому, минулого року стала членом Союзу.

«Я відчула свою власну цінність у Союзі. Цінність в українському суспільстві, яке може допомагати Україні. Заходи, які ми організуємо, усі кошти, які ми збираємо, усе, що ми робимо, — для того, щоби підтримати Україну», — ділиться жінка.

Павленко каже, що з початку війни Союз зосередився на зборі грошей для українців, які найбільше постраждали через російське вторгнення. А також для гуманітарних та медичних проєктів. Але це ще не все.

«Ми створили новий комітет, обрали голову та тісно співпрацюємо з іншими організаціями, щоб постійно чинити тиск на політиків у Вашингтоні. Надсилання гуманітарної допомоги та збір коштів надзвичайно важливі, але без допомоги Вашингтона цього недостатньо», — розповідає голова Союзу.

Павленко зазначає, що з початком війни інтерес до Союзу Українок Америки значно зріс. І вона сподівається зберегти цей ентузіазм після закінчення війни.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *