Ювілей Путіна: хвалебні оди в Росії, висміювання та засудження в Україні

Ювілей Путіна: хвалебні оди в Росії, висміювання та засудження в Україні

Президент Білорусі подарував йому трактор. Лідер Таджикистану — кавуни. А українці побажали російському президенту, щоб цей день народження був останнім, пише New York Times.

Путін провів своє 70-річчя з невеликим публічним святкуванням, зустрівшись із лідерами Вірменії, Білорусі, Таджикистану та Узбекистану. Він отримав дзвінки від помітно невеликої кількості світових лідерів — у тому числі з Куби, Туреччини, Південної Африки, Киргизстану та Казахстану.

В Україні його день народження широко зустріли з осудом. Безліч мемів висміювали та засуджували російського президента. Деякі українські активісти закликали прихильників зробити пожертву на забезпечення зброєю українських військових. А політики та місцеві керівники накинулися на російського лідера у соцмережах.

Міністр оборони України Олексій Резніков у відеоролику, спрямованому до російських офіцерів і командирів у день народження Путіна, заявив, що переговорів з російським керівництвом не буде, і закликав військове керівництво припинити наступ.

«Вас обдурили та зрадили. Вам обіцяли легку прогулянку, а відправили у пастку. Ви платите кров’ю за чиїсь фантазії та хибні цілі», — сказав Резніков.

Українські хакери відзначили цей день, зламавши сайти Організації Договору про колективну безпеку, де опублікували повідомлення: «Хочемо привітати Путіна з його останнім днем народження і побажати „комфортної“ подорожі до Гааги».

У Росії газети сурмили про 22-річний термін перебування Путіна на посаді, а «Комсомольская правда» проводила паралелі з Петром Першим, Йосипом Сталіним і Леонідом Брежнєвим. У Грозному 20 000 чеченських бійців зібралися, щоб вшанувати його, через два дні після того, як Путін підвищив Рамзана Кадирова до звання генерал-полковника.

У мережі поширювали відео, на яких молоді люди вихваляють Путіна. На одному зображено вихованців дитячих садків, які виконують танець для президента, а на іншому студенти у Санкт-Петербурзі розгортаються у слова «Путін — мій президент», розмахуючи російськими прапорами.

Патріарх Кирило написав: «Бог поставив вас біля керма влади, щоб ви могли виконувати службу особливої ​​важливості та великої відповідальності для країни та свого народу, вихваляючи зростаючу близькість відносин між церквою та державою».

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *