Байден заявив про найвищу за 60 років загрозу ядерного «Армагеддону»

Байден заявив про найвищу за 60 років загрозу ядерного «Армагеддону»

Ризик ядерного «Армагеддону» перебуває на найвищому рівні з часів Кубинської ракетної кризи 1962 року, заявив президент Джо Байден у четвер, пише USA Today.

Заяву було зроблено на тлі загрози того, що президент РФ Володимир Путін розгорне ядерну зброю, щоб відбити спробу України повернути контроль над окупованими Росією землями. Попередження Байдена сталося після переговорів російських офіційних осіб про можливість використання тактичної ядерної зброї. Путін також неодноразово натякав на використання величезного ядерного арсеналу своєї країни.

«Ми не стикалися з перспективою Армагеддону з часів Кеннеді та Кубинської ракетної кризи», — сказав Байден на зборі коштів для Комітету кампанії в сенаті від Демократичної партії, припустивши, що погрози Путіна реальні, «оскільки його армія, можна сказати, значно неефективна».

За словами радника Білого дому з національної безпеки Джейка Саллівана, Сполучені Штати «чітко» дали Росії зрозуміти, якими будуть «наслідки» застосування ядерної зброї в Україні. Втім, за даними CNN, високопоставлений чиновник адміністрації сказав, що ядерна позиція США не змінилася.

«Ми не бачили жодних ознак активності з боку Росії, які змусили б нас змінити нашу власну позицію щодо ядерного стримування», — сказав чиновник, додавши, що США продовжують стежити за РФ на предмет будь-яких змін у ядерній позиції.

Хоча цей посадовець не зайшов так далеко, як Байден, кажучи, що світ стикається з найбільшою перспективою ядерної кризи з шістдесятих років, чиновник зазначив, що «зараз явно вищі ставки» в результаті серії військових невдачі, з якими стикається Росія в Україні.

Чиновник сказав, що Байден говорив «відверто» на основі «безвідповідальної та безрозсудної» риторики президента Росії Володимира Путіна, але не на основі будь-якої нової інформації про ядерну позицію Росії.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *