Хто вони — спонсори українських біженців в США? 10 висновків зі статистики

Хто вони — спонсори українських біженців в США? 10 висновків зі статистики

У квітні адміністрація Байдена запустила програму Uniting for Ukraine, щоб забезпечити спрощений шлях до США для українців, які тікають від війни, нагадує Niskanen Center.

Така можливість залежить від мешканців США, які реєструються, вказують ім’я бенефіціара з України, проходять перевірку та фінансову оцінку, щоб довести, що можуть підтримати приїзд українця до Штатів.

За п’ять місяців з моменту запуску програми понад 60 000 українців прибули до США на тимчасове перебування, ще десятки тисяч планують прибути найближчими місяцями. Їх підтримують тисячі американських спонсорів — понад 140 000 зареєструвалися (спонсор може надати підтримку більш ніж одному бенефіціару).

Є доволі мало аналізу щодо того, хто підтримує українців. Однак нещодавно Niskanen отримали дані Департаменту внутрішньої безпеки (DHS), які зібрали поштові індекси всіх спонсорів США. Дослідники змогли зробити висновки щодо того, які спільноти мобілізувалися навколо ініціативи.

Ось 10 висновків із даних поштових індексів станом на 30 вересня 2022 року:

1. Порівняно із середнім показником по країні, 25 округів Конгресу, які найбільше спонсорують українців, мають на 219% більшу частку жителів українського походження.

2. 45% спонсорів живуть за межами 10 найкращих великих міських агломерацій США.

3. 68% спонсорів представлені демократами Палати представників, а 30% — республіканцями.

4. Три з 25 найпривітніших до українців округів Конгресу представлені республіканцями, зокрема це Брайан Фіцпатрік у PA-01, Ніколь Малліотакіс у NY-11 та Хайме Еррера Бойтлер у WA-03.

5. З початку дії програми п’ять місяців тому щодня надходило в середньому 875 заявок.

6. З 25 найбільш запитуваних районів для українців близько двох третин — приміські, інші — міські.

7. Майже 3000 поштових індексів у США є домом для принаймні десяти спонсорів кожен.

8. Конгресмен Хакім Джеффріс представляє округ з найбільшим запитом на спонсорство, NY-08.

9. До 10 великих міських агломерацій, де найбільше спонсорують українців, входять околиці Нью-Йорка, Чикаго, Сіетла, Філадельфії, Лос-Анджелеса, Сакраменто, Маямі, Портленда, Детройта та Клівленда.

10. Ймовірно, до кінця 2022 року програмою скористаються понад 100 тисяч українців.

Uniting for Ukraine довела успіх у забезпеченні спрощеного шляху до тимчасового статусу для десятків тисяч людей. Американці по всій країні — з усіх 50 штатів — охоче підійшли до цієї нагоди, вітаючи українців у своїх районах і громадах.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *