Росія завдала масованих ударів по всій Україні, включаючи Київ: є загиблі та поранені

Росія завдала масованих ударів по всій Україні, включаючи Київ: є загиблі та поранені

Президент Росії Володимир Путін заявив, що ці удари є помстою за те, що він назвав «терористичними» діями Києва, пише Politico.

У понеділок Росія розв’язала смертоносний шквал ударів по кількох українських містах, завдавши ударів по цивільних об’єктах, включаючи центр Києва, де 6 людей загинули, 51 постраждала, 12 врятовано та 24 евакуйовано. Загалом в Україні загинуло сьогодні 11 людей, 89 поранено. Володимир Путін заявив, що ці удари були помстою за те, що він назвав «терористичними» діями Києва, маючи на увазі підрив Кримського моста. Доказів причетності України до підриву не оприлюднено.

Путін сказав, що російські військові запустили «високоточною зброєю» з повітря, моря та землі по «ключових енергетичних і військових об’єктах». Але тривалий обстріл великих міст вразив як житлові райони, так і об’єкти критичної інфраструктури, передвіщаючи серйозний сплеск війни на тлі успішного контрнаступу України в останні тижні.

У Генштабі Збройних Сил України повідомили, що по українських цілях було випущено 75 ракет, 41 з них знешкоджено засобами ППО. Цілями були цивільні території та енергетичні об’єкти в 10 містах, зазначив президент України Володимир Зеленський.

«(Росіяни) спеціально обрали такий час і такі цілі, щоб завдати найбільшої шкоди», — сказав Зеленський, додавши, що Росія «намагається знищити нас і стерти з лиця землі».

Журналісти Associated Press у Дніпрі бачили тіла кількох загиблих на промисловому майданчику на околиці міста. Українські ЗМІ також повідомляли про вибухи в ряді інших міст, окрім Києва, у тому числі у Львові, який є притулком для багатьох людей, а також у Харкові, Тернополі, Хмельницькому, Житомирі та Кропивницькому.

Президент США Джо Байден також зробив заяву:

«Сполучені Штати рішуче засуджують сьогоднішні ракетні удари Росії по Україні, включно з Києвом. Ці напади вбили та поранили мирних жителів і знищили цілі без військового призначення. Вони ще раз демонструють всю жорстокість незаконної війни пана Путіна проти українського народу.

Висловлюємо співчуття рідним і близьким безневинно загиблих сьогодні, а також бажаємо одужання пораненим.

Ці напади лише ще більше зміцнюють наше зобов’язання підтримувати народ України стільки, скільки буде потрібно. Разом із нашими союзниками та партнерами ми продовжуватимемо примушувати Росію платити ціну за свою агресію, притягати Путіна та Росію до відповідальності за її звірства та воєнні злочини та надавати підтримку, необхідну українським військам для захисту своєї країни та свободи.

Ми вкотре закликаємо Росію негайно припинити цю неспровоковану агресію та вивести свої війська з України».

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *