Єврокомісія продовжує право українських біженців жити та працювати в ЄС

Єврокомісія продовжує право українських біженців жити та працювати в ЄС

Єврокомісія продовжить заходи щодо надання прав українським біженцям в ЄС до березня 2024 року, пише Euronews.

Директива про тимчасовий захист, правовий інструмент, який було активовано після повномасштабного російського вторгнення, дозволяє людям, які біжать з України, жити та працювати в ЄС.

Ілва Йоханссон, єврокомісар із внутрішніх справ, також повідомила, що тепер директива буде поширена на тих, хто хоче повернутися до України, але боїться втратити захист.

«Багато українців, які прийшли та попросили тимчасового захисту, тепер повертаються додому, тому що вони хотіли б відбудувати свою країну, і я це вітаю, — сказала Йоханссон. — І вони змушені знятися з тимчасового захисту, але багато хто з них вагається, бо думають, що їм знову доведеться бігти».

«Ми бачимо, як бомби знову падають на Київ. Тому ми прийняли рішення: не потрібно зніматися з реєстрації, лише повідомити, що ви залишаєте ЄС і повертаєтеся додому. Важливо про це повідомити, але ви можете залишити свою картку».

Паралельно було запущено новий онлайн-інструмент пошуку роботи EU Talent Pool, щоб допомогти українцям, які потребують роботи. Кожен, хто користується тимчасовим захистом, може зареєструватися та завантажити свої резюме, щоб відповідати запитам роботодавців і вакансіям.

За даними Євростату, 250 тисяч українців офіційно зареєстровані як шукачі роботи у 18 країнах ЄС. І декому з них важко знайти роботу. Участь у проєкті EU Talent Pool є добровільною для держав-членів, але Комісія сподівається, що країни продовжуватимуть допомагати тим, хто тікає від війни, беручи участь у проєкті.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *