Зеленський та Байден провели другу за тиждень телефонну розмову

Зеленський та Байден провели другу за тиждень телефонну розмову

Президент США Джо Байден розмовляв із президентом України Володимиром Зеленським у понеділок після того, як російські ракети обстріляли міста по всій Україні, розповідає CNN.

Під час розмови, як сказано в заяві Білого дому, Байден «висловив засудження ракетних ударів Росії по Україні, включно з Києвом, і передав свої співчуття близьким загиблих і поранених у цих безглуздих атаках». Президент Байден пообіцяв продовжувати надавати Україні підтримку, необхідну для її захисту, включаючи передові системи протиповітряної оборони». Попередня розмова відбулася 4 жовтня.

У Білому домі не уточнили, які системи протиповітряної оборони Байден обговорював із Зеленським, але раніше США зобов’язалися надати Україні системи NASAMS, що будуть здатні вражати російські крилаті ракети. Байден «також підкреслив свою постійну співпрацю з союзниками та партнерами, щоб продовжувати накладати на Росію витрати, притягувати Росію до відповідальності за її військові злочини та звірства та надавати Україні безпекову, економічну та гуманітарну допомогу».

США продовжуватимуть надавати Україні системи ППО малої та великої дальності. Згідно з брифінгом Департаменту оборони наприкінці вересня, США ще не поставили NASAMS в Україну. У той час генерал Патрік Райдер сказав, що дві системи, як очікуються, будуть доставлені протягом наступних двох місяців, а решта шість прибудуть до невизначеної дати.

Джон Кірбі, речник Ради національної безпеки, заявив у понеділок, що, ймовірно, додаткові пакети підтримки для України будуть оголошені «найближчим часом». Відповідаючи на запитання, чи вважає він, що такі удари підвищують ймовірність того, що Путін вдасться до ядерної зброї, Кірбі сказав, що США не побачили нічого нового.

«Ми продовжуємо стежити за його ядерним потенціалом якнайкраще. Сьогодні ми не бачимо жодних ознак того, що Путін прийняв рішення застосувати зброю масового знищення чи навіть ядерну зброю. Ми не бачили нічого, що дало б нам привід змінити нашу власну позицію стримування», — зазначив Кірбі.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *