НАТО має намір відновити оборонну промисловість України: що саме планують

НАТО має намір відновити оборонну промисловість України: що саме планують

НАТО розробляє 10-річний план відновлення української оборонної промисловості, а перша зустріч між альянсом і Києвом запланована на наступний тиждень, пише Politico.

«Ми розглянемо вимоги оборонного планування, щоб Україна була повністю сумісною з НАТО, — сказав високопоставлений чиновник НАТО, який побажав залишитися неназваним. — Йдеться про перехід від радянського обладнання до західного. Ми шукатимемо способи спробувати відновити українську оборонну промисловість».

Більш масштабні зусилля, спрямовані на те, щоб вийти за межі повсякденних потреб української армії на полі бою, вимагатимуть років уваги з боку партнерів від Варшави до Оттави – зусилля, яке зрештою може перетворити Україну на країну НАТО за замовчуванням, навіть якщо не буде офіційного членства.

Союзники зустрілися в Брюсселі в середу на шостому засіданні Контактної групи з питань оборони України у форматі Рамштайн, до складу якої входять 50 країн, які зобов’язалися озброювати та постачати для українських сил.

«Ми зробимо стільки, скільки зможемо, і стільки, скільки буде потрібно, так довго, скільки потрібно, щоб допомогти Україні витіснити російські війська», – заявив голова Об’єднаного комітету начальників штабів США генерал Марк Міллі. Він додав, що «невибіркові та навмисні напади Росії на цивільні цілі є воєнним злочином».

У новій Стратегії національної безпеки США йдеться про те, що через бойові дії в Україні «звичайні війська Росії будуть ослаблені, що, ймовірно, посилить залежність Москви від ядерної зброї у її військовому плануванні». Ядерний удар призведе до «безпрецедентних наслідків» для Москви, сказав другий офіційний представник НАТО, і «майже напевно спричинить фізичну відповідь багатьох союзників і, можливо, самого НАТО».

У коментарях, розпочинаючи засідання контактної групи в середу вранці, міністр оборони США Ллойд Остін сказав, що «наша підтримка права України на самооборону не залежить від результату будь-якої конкретної битви. Наша рішучість підтримувати захисників України проходить через усі пори року», маючи на увазі суворі зимові умови попереду. Він обіцяв не втрачати зосередженості, додавши, що «ми все більше намагаємося підтримувати потреби України в обороні в наступні складні місяці та роки».

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *