США нарощують виробництво HIMARS через загострення війни в Україні

США нарощують виробництво HIMARS через загострення війни в Україні

Lockheed Martin планує збільшити виробництво своєї високомобільної артилерійської ракетної системи, зброї, яка користується великим попитом в Україні та всій Європі, оскільки Росія продовжує сіяти нестабільність у регіоні, пише Politico.

Компанія готова збільшити виробництво HIMARS до 96 ракетних носіїв на рік у порівнянні з поточним рівнем у 60, повідомив інвесторам генеральний директор Джим Тайклет під час звіту про фінансові результати третього кварталу у вівторок.

20 HIMARS, надісланих США в Україну з літа, мали величезний ефект на полі бою, дозволяючи ЗСУ досягти десятків миль за лінією фронту Росії на Донбасі та навколо Херсона.

Перед тим, як розпочати блискавичний наступ на сході у вересні, Україна витратила більшу частину місяця, обстрілюючи мости та склади точними боєприпасами, посіявши невпевненість серед російських військ і викликавши безлад у їхньому матеріально-технічному забезпеченні та поповненні.

В очікуванні запитів компанія інвестувала 65 мільйонів доларів півроку тому, щоб скоротити час виробництво для HIMARS, перш ніж отримати контракт від Пентагону.

Але компанії, ймовірно, знадобляться місяці, щоб наростити виробництво з п’яти до восьми систем на місяць, що може бути недостатньо швидким для отримувачів — Естонії, Польщі та України, щоб зміцнити свої війська перед обличчям російської агресії. Цей графік змусив деякі країни шукати ракетні установки деінде.

Наприклад, Польща, дізнавшись, що 500 HIMARS, які вона шукала, не почнуть надходити роками, вирішила придбати 300 реактивних систем залпового вогню Chunmoo виробництва південнокорейської компанії Hanwha, які будуть поставлені у 2023 році, заявив міністр оборони Польщі Маріуш Блащак. Тож у країні отримують і те, й інше.

Інші країни роблять великі ставки на HIMARS. Lockheed Martin «підтвердила, що на виробничій лінії є слот для Естонії», заявив міністр оборони Ханно Певкур. У липні Естонія замовила шість систем на 500 мільйонів доларів.

Армія США також чинить тиск на Lockheed, щоб збільшити виробництво. Керівник відділу придбання послуг Даглас Буш заявив журналістам минулого місяця, що філія прагне «подвоїти або більше ніж подвоїти» темпи виробництва, але зазначив, що для цього потрібен час. Це означає, що Lockheed можуть попросити збільшити виробництво до 120 пускових установок HIMARS на рік.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *