Путін оголосив воєнний стан в анексованих областях України

Путін оголосив воєнний стан в анексованих областях України

Президент Росії Володимир Путін у середу оголосив воєнний стан у чотирьох нещодавно анексованих областях України, пише AXIOS.

На думку видання, цей крок дає Росії більший контроль над територіями — Херсонською, Запорізькою, Донецькою та Луганською. Жодна з них не контролюється повністю російськими військами. Варто також нагадати, що воєнний стан вже було оголошено українською владою у всіх 4 областях ще 24 лютого.

«Я підписав указ про введення воєнного стану в цих чотирьох суб’єктах Російської Федерації», — сказав Путін на засіданні Ради безпеки в середу, повідомляє російське державне інформаційне агентство ТАСС.

«Ми працюємо над вирішенням дуже складних масштабних завдань для забезпечення безпеки і безпечного майбутнього Росії, для захисту нашого народу», — додав він.

Аналітики попереджали, що анексія може дозволити Росії стверджувати, що бойові дії відбуваються на російській землі, і спробувати перетворити війну на оборонну. У підписаному в середу указі йдеться, що рішення про введення воєнного стану прийнято через «застосовування збройної сили проти територіальної цілісності Російської Федерації».

Путін під час свого виступу сказав, що указ набуде чинності в четвер і що додаткові — хоча й невизначені — повноваження будуть надані главам усіх регіонів Росії. У Херсоні, Запоріжжі, Донецьку та Луганську створюють штаби територіальної оборони, повідомляє російське державне інформаційне агентство РІА. Речник Кремля Дмитро Пєсков заявив у середу, що цей наказ не означає, що Росія закриє свої кордони.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *