Український народ та Зеленський отримали премію Сахарова «За свободу думки»

Український народ та Зеленський отримали премію Сахарова «За свободу думки»

Президент Європейського парламенту Роберта Мецола заявила, що «ніхто не заслуговує більше», ніж український народ, щорічної премії ЄС у галузі прав людини. Нею відзначаються особи та організації, які захищають основні свободи, пише DW.

Європейський парламент у середу присудив свою головну нагороду з прав людини українському народу — премію імені Сахарова — на тлі триваючого вторгнення Росії в країну.

«Ця нагорода для тих українців, які воюють на землі. Для тих, хто був змушений тікати. Для тих, хто втратив рідних і близьких. Для всіх тих, хто відстоює і бореться за те, у що вірить», — сказала Мецола.

«Вони (українці) борються за наші цінності. Захищають демократію, свободу та верховенство права. Ризикують своїми життями заради нас. Ніхто не заслуговує на це більше! Вітаю мужній народ України!», — написала вона у соцмережах.

Брюссельський кореспондент DW Джек Паррок сказав, що «було б великим шоком», якби хтось інший отримав нагороду. Поки невідомо, чи прийме нагороду від імені українського народу президент України Володимир Зеленський під час церемонії вручення, запланованої на грудень.

Премія імені Сахарова «За свободу думки» названа на честь покійного радянського дисидента Андрія Сахарова. Вона присуджується щорічно з 1988 року особам і організаціям, які захищають права людини та основні свободи. Премія передбачає грошовий приз у розмірі 50 000 євро (майже 49 000 доларів), який буде надано членам українського громадянського суспільства.

Торік нагороду отримав російський дисидент і критик Кремля Олексій Навальний. Попередні лауреати включали президента Південної Африки Нельсона Манделу, пакистанську освітню активістку Малалу Юсуфзай та білоруську демократичну опозицію.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *