США можуть перевірити Ілона Маска на загрозу нацбезпеці через твіти про Україну

США можуть перевірити Ілона Маска на загрозу нацбезпеці через твіти про Україну

Адміністрація Байдена відчуває певний дискомфорт через твіти генерального директора SpaceX про війну Росії з Україною та його безкомпенсовану підтримку Starlink у регіоні, пише CNET із посиланням на Bloomberg.

Посадові особи в адміністрації Байдена обговорюють, чи варто перевіряти деякі бізнес-підприємства Ілона Маска на предмет загрози для національної безпеки, включаючи його заявку на придбання Twitter і роботу його мережі супутників Starlink.

Американським чиновникам не подобається припущення Маска про те, що він припинить постачання супутникових послуг Starlink в зруйновану війною Україну — це, за його словами, коштувало йому 80 мільйонів доларів. Серія твітів із дедалі більш дружньою позицією щодо Росії у триваючій війні з Україною також викликала занепокоєння, повідомили люди, яких назвали знайомими з цим питанням. Особливу увагу викликають його плани придбати Twitter разом із групою іноземних інвесторів.

Хоча обговорення все ще перебуває на ранній стадії, одна з можливостей уряду США та розвідувального співтовариства для перевірки бізнес-підприємств Маска — через Комітет з іноземних інвестицій у США — секретну урядову комісію, яка розглядає злиття, які можуть призвести до того, що американський бізнес починає контролювати іноземна компанія. Перегляду CFIUS часто достатньо, щоб скасувати угоду.

Маск, найбагатша людина у світі, останніми тижнями звернувся до Twitter, щоб запропонувати пропозиції, сприятливі для президента Росії Володимира Путіна щодо припинення війни Росії з Україною. Маск також написав у Твіттері, що SpaceX, яка керує мережею супутників Starlink, «втрачає» близько 20 мільйонів доларів на місяць, надаючи послуги безкоштовно Україні, додавши, «але ми продовжуватимемо це робити (зітхання)».

Маск не вперше привертає пильну увагу з боку уряду США. У 2019 році Пентагон перевіряв федеральний дозвіл Маска після вживання марихуани в подкасті коміка Джо Рогана. Його надсекретний дозвіл перевірявся, оскільки компанія, яку він очолює, має сертифікат для запуску військових супутників-шпигунів для Уряд США та тому, що контракти NASA вимагають від компаній «підтримувати програму для досягнення робочої сили, вільної від наркотиків та алкоголю».

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *