У щорічній промові Путін звинуватив Захід у розпалюванні війни в Україні

У щорічній промові Путін звинуватив Захід у розпалюванні війни в Україні

Президент Росії Володимир Путін заявив, що світ зіткнувся з найнебезпечнішим десятиліттям після Другої світової війни, оскільки західні еліти нібито намагалися «запобігти неминучому краху глобального домінування Сполучених Штатів та їхніх союзників», пише US News.

Виступаючи проти Вашингтона та його союзників, яких він звинуватив у розпалюванні конфлікту в Україні, Путін сказав, що Захід грає у «небезпечну, криваву та брудну» геополітичну гру, яка «сіє хаос у всьому світі».

«Історичний період безроздільного панування Заходу у світових справах добігає кінця, — сказав Путін у дискусійному клубі „Валдай“. — Ми стоїмо на історичному рубежі: попереду, ймовірно, найнебезпечніше, непередбачуване і, водночас, важливе десятиліття після закінчення Другої світової війни».

Росія не вважає Захід ворогом Росії, незважаючи на нинішню фазу протистояння, додав він. Відповідаючи на питання про можливу ядерну ескалацію, Путін заявив, що небезпека застосування ядерної зброї буде існувати, поки існуватиме ядерна зброя. Цитуючи лекцію російського дисидента і прозаїка Олександра Солженіцина в Гарварді 1978 року, Путін сказав, що Захід є відвертими расистами і зверхньо дивиться на інші народи світу.

«Влада над світом — це те, що так званий Захід поставив на кон у своїй грі, але ця гра небезпечна, кривава і, я б сказав, брудна, — заявив Путін. — Як то кажуть, той, хто сіє вітер, пожне шторм. Я завжди вірив і вірю в здоровий глузд, тому переконаний, що рано чи пізно новим центрам багатополярного світового порядку і Заходу доведеться почати рівноправну розмову про майбутнє, яке ми розділяємо — і чим раніше, тим краще».

Путін оцінив ситуацію в Україні як боротьбу між Заходом і Росією за долю другої за величиною слов’янської країни Східної Європи. За його словами, це частково «громадянська війна», оскільки росіяни та українці нібито були одним народом. Київ категорично відкидає обидві ці ідеї. Путін сказав, що постійно думає про втрати РФ в Україні. Але «тільки Росія може гарантувати територіальну цілісність України», додав він.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *