Народ України отримав найвищу премію ЄС у галузі прав людини

Народ України отримав найвищу премію ЄС у галузі прав людини

У середу народ України отримав щорічну премію Сахарова за свободу думки, присуджену від Європейського парламенту за боротьбу проти російського вторгнення, пише JPost.

Премія Сахарова присуджується щорічно з 1988 року особам і організаціям, які захищають права людини та основні свободи, та та є найвищою нагородою Європейського Союзу в галузі прав людини.

«Немає нікого, хто б більше заслуговував на цю нагороду», — заявила президент Європарламенту Роберта Мецола на заході з представниками українського суспільства, які отримали нагороду від імені народу країни.

«За всіх тих українців, які втратили рідних і близьких. За всіх тих українців, які відстоюють і борються за те, у що вірять», — додала вона.

Премія, названа на честь покійного радянського дисидента Андрія Сахарова, присуджується окремим особам і організаціям, які захищають права людини та основні свободи. Минулого року нагороду отримав Олексій Навальний. У жовтні парламент оголосив цьогорічних переможців.

Народ України представляли засновниця волонтерського корпусу швидкої допомоги «Ангели Тайри» Юлія Паєвська, правозахисниця Олександра Матвійчук та мер окупованого Мелітополя в екзилі Іван Федоров.

«Дуже символічно, що цього року хоробрий народ України отримує премію Сахарова, тому що люди мають набагато більший вплив, ніж вони можуть собі уявити, — сказала Матвійчук, яка разом із Федоровим просила більше зброї для українців. — Нам потрібні кілька речей. Нам потрібна зброя, санкції та справедливість, а потім відновлення».

Нагорода включає грошову винагороду в розмірі €50 000 ($53 240), яка буде розподілена серед представників українського громадянського суспільства.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *