Попри війну українці купуватимуть подарунки на свята та допомагатимуть ЗСУ: опитування

Попри війну українці купуватимуть подарунки на свята та допомагатимуть ЗСУ: опитування

Незважаючи на війну, 61% українців не планують відмовлятися від новорічних покупок, а понад 60% мають намір витратити частину святкового бюджету на допомогу армії та постраждалим від бойових дій, йдеться в дослідженні Deloitte в Україні. Про це пише Interfax.

Згідно з ним, 54% респондентів в Україні та 37% за кордоном мають намір спрямувати благодійні кошти на потреби українських захисників, 16% та 15% відповідно на медичне обладнання, 15% та 23% — на допомогу постраждалим від війни мирним жителям.

Новорічний бюджет 49% опитаних українців у 2022 році становить 1000-5000 грн, зазначили в прес-релізі Deloitte. Основними категоріями покупок є продукти харчування та солодощі (81%), товари для дітей (46%), одяг і взуття (42%), алкоголь (32%). При цьому 63% респондентів не мають наміру купувати товари у виробників і роздрібних торговців, які належать до російського ринку.

Згідно з дослідженням, основним місцем для покупок цього року будуть великі супермаркети або продуктові магазини (60%) і торгові центри (55%). Лише 48% респондентів планують робити новорічні покупки в інтернет-магазинах.

«Війна суттєво впливає на споживчі настрої українців. Наше дослідження показало, що, наприклад, розвинені у світі онлайн-покупки зараз не знаходять підтвердження в Україні», — прокоментував Олександр Ямпольський, директор, керівник індустрії оптової та роздрібної торгівлі Deloitte в Україні.

Також компанія склала портрет типового покупця в нинішній новорічно-різдвяний період: жінка 28-42 років; проживає у Києві, Київській області, в центральних чи західних областях України; працює в комерційній або бюджетній організації.

Дослідження проводилось методом онлайн-опитування за вибіркою, що відповідає соціально-демографічному портрету населення України. В опитуванні взяли участь понад 1000 респондентів з усіх регіонів України (крім тимчасово окупованих територій), а також українців, які тимчасово проживають за кордоном.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *