Зеленський прибув до США з першою закордонною поїздкою з 24 лютого

Зеленський прибув до США з першою закордонною поїздкою з 24 лютого

Президент України Володимир Зеленський прибув до Вашингтона, де зустрінеться з президентом США Джо Байденом, розповідає BBC.

Про поїздку стало відомо 20 грудня. Це перша закордонна поїздка президента України після російського повномасштабного вторгнення в лютому. Деталі переміщення Зеленського навряд чи будуть оприлюднені, враховуючи ризики безпеки, але зазначається, що його бачили на польському вокзалі.

«Я їду до США для зміцнення стійкості та обороноздатності України», — написав Зеленський у Twitter.

Він також сказав, що виступить перед Конгресом і проведе ряд зустрічей. Візит, що не дивно, тримався в таємниці, а офіційне підтвердження надійшло лише за кілька годин до його початку.

Зеленський проводив регулярні телефонні розмови із західними лідерами з початку війни. Але, приймаючи його в Білому домі, президент Байден дасть сигнал, що Вашингтон прагне підтримувати країну «стільки, скільки буде потрібно», як неодноразово говорилося.

Президент США побажав Зеленському «гарного перельоту» і сказав, що «в захваті» від його візиту до Вашингтона.

«Сподіваюсь, Володимире, що політ йде добре. Я в захваті від нагоди вас приймати. Багато чого потрібно обговорити», — твітував президент США у відповідь на повідомлення Зеленського про візит.

За словами речниці Палати представників США Ненсі Пелосі для Конгресу США є честю приймати «абсолютного героя, який бореться за демократію та веде людей».

«Я бачила Зеленського в Києві, було неймовірно бачити сміливість українського народу, їхню відданість демократії та боротьбу проти нападу Путіна — вони ведуть боротьбу для всіх нас», — заявила Пелосі.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *