Історичний візит Зеленського до США: зустріч з Байденом та промова у Конгресі

Історичний візит Зеленського до США: зустріч з Байденом та промова у Конгресі

Президент України Володимир Зеленський виступив із історичною промовою в Капітолії Сполучених Штатів у середу ввечері, висловивши вдячність за американську підтримку у боротьбі з російською агресією з початку війни — і попросивши більше, пише CNN.

«Сподіваюся, що мої слова поваги та вдячності знайдуть відгук у кожному американському серці», — сказав Зеленський під час засідання Конгресу, згодом додавши: «Попри всі труднощі, сценарії приреченості та сумності, Україна не впала. Україна жива та б’ється». Візит Зеленського до Вашингтона знаменує собою його першу поїздку за межі його Батьківщини після початку повномасштабного вторгнення 302 дні тому, щоб визначити курс на майбутнє війни разом із ключовим західним союзником.

На «передовій лінії тиранії», — стверджував Зеленський під час свого виступу в Конгресі, американська підтримка «є надзвичайно важливою не просто для того, щоб вистояти в такій боротьбі, але й для того, щоб досягти переломного моменту для перемоги на полі бою». Зеленський також закликав посилити санкції проти Росії.

«Ваші гроші — це не благодійність, — заявив він Конгресу. — Це інвестиція в глобальну безпеку та демократію, до якої ми ставимося найбільш відповідально».

Раніше в середу український лідер відвідав Білий дім, де зустрівся з Байденом і провів спільну прес-конференцію, під час якої обидва президенти продемонстрували єдиний фронт щодо свого підходу до війни.

«Я думаю… ми поділяємо абсолютно однакове бачення, і що вільна, незалежна, процвітаюча та безпечна Україна є баченням — ми обидва хочемо, щоб ця війна закінчилася», — сказав Байден журналістам у Східній кімнаті Білого дому.

Байден сказав, що Зеленський продемонстрував свою «рішучу позицію проти агресії перед обличчям імперських апетитів автократів», і що США поруч з Україною в підтримці «основних принципів суверенітету та територіальної цілісності». І Байден, і Зеленський говорили про росіян під час прес-конференції, причому український президент неодноразово називав російські війська «терористами», а Байден наголошував на важливості «чітко» ставитися до дій Росії.

«Вона цілеспрямовано атакує критично важливу інфраструктуру України, знищуючи систему постачання тепла та світла (для) українців під час найхолоднішої, найтемнішої пори року. Росія використовує зиму як зброю, залишає людей в холоді, морить голодом, відрізає їх один від одного», — сказав Байден.

Пізніше Байден стверджував, що війна «може закінчитися і сьогодні, якби в Путіна була б хоч якась гідність, і якби він вчинив правильно і просто… пішов (з України). Але цього не станеться».

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *