Дім, генератор та Перемога: про що мріють на свята діти Украіни, які пережили жахи війни

Дім, генератор та Перемога: про що мріють на свята діти Украіни, які пережили жахи війни

Українці пережили без одного дня 10 місяців війни. У святковий сезон дорослі в Україні намагаються принести трохи миру та радості дітям, пише Voice of America.

У колишньому готелі під Києвом українські діти раділи, дивлячись святкову виставу. Вони також із задоволенням відкривали подарунки. Зараз це реабілітаційний центр. У ньому живуть діти, які пережили терор російського вторгнення.

«Коли свято — легше, — каже 12-річна Ксенія з Бахмута (імена всіх дітей змінено з міркувань безпеки). — Ми забуваємо про війну. Так легше відволіктися».

Ксенія була серед 62 дітей, які в минулий понеділок святкували День Святого Миколая. Директор реабілітаційного центру Артем Татаринов каже: «Чому наші солдати воюють? Заради майбутнього, бо без нього нічого не буде. А діти — наше майбутнє».

У центрі є діти, яким довелося ховатися в укриттях, щоб уникнути бомб. Дехто знайшов своїх мертвих родичів. Протягом двох тижнів діти отримують терапевтичні уроки та проводять час з експертами з психічного здоров’я. За останні півроку центр прийняв понад 1300 дітей з усієї країни.

«Важко працювати, коли бачиш дітей, які не посміхаються, коли у них відібрали дитинство», — сказав директор центру. Він розповів, що одного разу зустрів 12-річного хлопчика, який після ракетного удару знайшов тіло свого брата без голови, за 10 метрів від їхнього будинку. «Це неможливо забути, але ми робимо все можливе».

Актори на сцені запитували дітей, чого вони бажають на свято. Відповіді кричали один через одного: «Генератор». «Павербанк», «Дім».

«Перемога!» — сказала одна дитина, а всі інші повторили це чарівне слово.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *