Майже половина українців підтримує святкування Різдва 25 грудня: соціологи

Майже половина українців підтримує святкування Різдва 25 грудня: соціологи

Майже половина українців підтримує святкування Різдва 25 грудня замість традиційного 7 січня. Відсоток зріс цього року з 26% до 44%, пише CNE, цитуючи соціологічне дослідження групи «Рейтинг».

Ця подія є майже ідеальною ілюстрацією України як нації між західною культурою (яка святкує в грудні) та східною культурою (яка чекає до січня). Наскільки зростає вплив Заходу в Україні, зростає і схильність до святкування у грудні.

Різниця в датах пов’язана з використанням юліанського календаря, за яким живе Захід. Російська Православна церква завжди відзначала свято Різдва Христового 7 січня. Україна була частиною цієї російської традиції. Оскільки в останні роки напруга між Росією та Україною зросла, це змінюється.

У грудні 2021 року митрополит (не Російської) Православної церкви України (ПЦУ) Епіфаній клопотав про іншу дату Різдва. Його пропозиція полягала в переході від юліанського календаря до григоріанського. У жовтні минулого року ПЦУ дозволила парафіям офіційно святкувати грудневе Різдво.

Дослідження оцінювало не лише підтримку змін, але й конкретні плани. Відсоток людей, які справді святкують Різдво 25 грудня (а не лише підтримують таку зміну), зріс цього року з 4% до 11%. Інша група святкує обидві дати. Груднева дата більш популярна на заході країни.

Відсоток тих, хто віддає перевагу східній даті, все ще переважає (55%), але рік тому був набагато вищим (71%). Усі ці зміни можна пояснити російським вторгненням в Україну 24 лютого. Близько 8% українців взагалі не цікавляться Різдвом. Ці цифри зосереджені серед молоді у великих містах.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *