Від їжаків до папуг: українські біженці вивезли за кордон тисячі домашніх тварин

Від їжаків до папуг: українські біженці вивезли за кордон тисячі домашніх тварин

Для деяких, хто тікає від війни, жоден член сім’ї — будь то кіт, собака чи навіть хом’ячок — не залишиться позаду, пише Telegraph.

Африканський їжак, хом’як та папуга корелла є серед понад 2000 домашніх тварин, яких цього року пустили тільки до Великої Британії разом із українськими біженцями.

«Коли у вас є домашня тварина, незалежно від виду тварини, вона стає вашим другом і членом сім’ї», — сказала Валерія Аверіна. 37-річна жінка здійснила триденну поїздку з Києва разом зі своїм 11-річним сином Юрієм і Ріксоном, англійським стаффордширським бультер’єром, у квітні після повномасштабного вторгнення Росії двома місяцями раніше.

«Мені було б байдуже, чи це гризун, черепаха, кролик чи папуга, це все одно ваш друг і член вашої родини, тому я повністю розумію людей, які хотіли їх взяти», — сказала жінка.

Собаки та коти становлять переважну більшість домашніх тварин, які привезли за кордон українці. Однак були й більш незвичайні домашні тварини, яких власники не могли залишити, включаючи двох рожевих нерозлучників, вісім шиншил і черепаху. Серед інших — 14 морських свинок, 16 хом’ячків, 12 кроликів і 10 щурів.

Однак подорож для улюбленця до іншої країни непроста. 41-річна Анфіса Власова більше місяця намагалася завезти своїх чотирьох йоркширських тер’єрів. Нарешті вона досягла успіху завдяки допомозі благодійних організацій, зрештою перетнувши Євротунель у рамках 30-годинної подорожі в кузові фургона зі своїми домашніми тваринами.

Власова родом із Донецька і неодноразово переїжджала після початку російсько-української війни з 2014 року. Її 19-річна дочка — біженка, навчається в США, і Анфіса збиралася стати собаководом в Харкові, коли почалася повномасштабна війна.

Власова, яка перебуває в тимчасовому житлі і не може знайти господаря, який прийме її домашніх тварин, сказала: «Це як члени моєї родини, які допомагають мені уникнути самотності та лікують мене від усієї цієї травми війни. Двічі пройти через війну, бути самотньою, це справді кошмар; саме завдяки цим домашнім тваринам я намагаюся бути сильною і боротися за виживання».

«Це зв’язок із рідною землею з рідними, друзями і найближчими людьми у вашому житті. Це дім, і це ніби мати своїх родичів тут з вами, оскільки наш собака є членом нашої сім’ї», — додала жінка.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *