У США вивели на орбіту Землі наносупутник українського виробництва

У США вивели на орбіту Землі наносупутник українського виробництва

Наносупутник PolyITAN-HP-30, розроблений фахівцями КПІ ім. Ігоря Сікорського до 30-річчя незалежності України, вивели на навколоземну орбіту в США сьогодні, 3 січня, пише Ukrinform.

«Наносупутник PolyITAN-HP-30 створено науковцями Національного технічного університету України „Київський політехнічний інститут імені Ігоря Сікорського“ виключно за бюджетні кошти, надані Міністерством освіти і науки в рамках реалізації проектів-переможців наукових конкурсів, досліджень і розробок та договору про базове фінансування», — повідомляє прес-служба МОН України.

Наносупутник запущено з мису Канаверал на ракеті-носії SpaceX Falcon-9. Після запуску на заплановану орбіту наносупутник забезпечить проведення наукового експерименту з вивчення ефективності функціонування теплових труб різної конструкції як основного елемента систем термостабілізації космічних апаратів.

У міністерстві повідомляють, що доставку супутника до США спонсорувала компанія Boeing Україна. Водночас дочірня компанія Делфтського технологічного університету в Нідерландах надала фінансування та технічну підтримку запуску. Долучилося і Державне космічне агентство України, яке допомогло вирішити питання логістики та експорту. Ось, як відбувся запуск:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *