Україна експортувала вже 16 млн тонн продукції в рамках зернової ініціативи

Україна експортувала вже 16 млн тонн продукції в рамках зернової ініціативи

У рамках зернової ініціативи з українських портів вже вийшли близько 600 суден і експортовано 16 млн тонн сільськогосподарської продукції, пише Ukrinform.

«З українських портів уже вийшло близько 600 суден, експортовано 16 мільйонів тонн агропродукції. Але потенціал не повністю реалізований, оскільки держава-агресор не бажає активно перевіряти судна в Босфорі», — зазначив перший заступник міністра агрополітики та продовольства України Тарас Висоцький.

Зазначається, що зараз обсяги пропуску в три-чотири рази менші за потужність інфраструктури трьох великих портів Одеської області. Тому тривають переговори на високому державному рівні, насамперед з ООН і Туреччиною, щоб знайти вихід із цієї ситуації.

Якщо його знайдуть, десятки мільйонів людей отримають необхідні продукти вчасно. Рішення також є важливим для українських аграріїв, оскільки воно значно скоротить витрати на логістику, забезпечить аграріям вищу оплату, щоб вони мали більше можливостей вчасно розпочати весняну посівну.

17 листопада в Стамбулі Україна, ООН і Туреччина домовилися про продовження ініціативи щодо безпечного транспортування сільськогосподарської продукції через Чорне море ще на 120 днів. Ініціатива почала працювати 22 липня, а перше судно з українськими продуктами харчування в її рамках вийшло з Одеського порту 1 серпня.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *