«Вибір для нас очевидний: боріться або помріть»: Посол України в США

«Вибір для нас очевидний: боріться або помріть»: Посол України в США

Послу України в США приблизно настільки ж важко відповісти на запитання «як ви?», як і багатьом українцям сьогодні, пише Yahoo.

«Зазвичай я кажу людям, що ми б’ємося, але важко сказати, що у нас все гаразд», — сказала Оксана Маркарова Kyiv Independent наприкінці листопада. У перерві між майже цілодобовою роботою з Пентагоном щодо забезпечення необхідної зброї для боротьби України з Росією, пані Посол каже, що вона має можливість зв’язатися зі своєю сім’єю, коли у них є світло.

«Вони там більш-менш в порядку, але холодно», — сказала вона.

Маркарова каже, що мета Росії з її атаками на українську інфраструктуру досить ясна: повністю підпорядкувати та окупувати Україну. Ще до 2014 року, коли Росія розпочала війну на Донбасі та анексувала Крим, Росія доклала зусиль, щоб встановити своїх маріонеток на урядові посади, зумівши усадити своїх громадян на керівні посади в Міністерстві оборони України та службах безпеки, сказала вона.

«Коли це не спрацювало, і на Майдані люди сказали рішуче „ні“ рішенню (Януковича) не вступати до Європейської асоціації, тоді й почалася війна», — каже Маркарова.

Американська підтримка України останнім часом зростає. Наприкінці грудня США оголосили про надання Україні військової допомоги в розмірі 1,85 мільярда доларів. Після поїздки президента Володимира Зеленського до Вашингтона США оголосили про надання понад 3 мільярдів доларів військової допомоги.

Маркарова вважає, що поїздка Зеленського багато в чому пов’язана з цим останнім пакетом військової допомоги — найбільшим на сьогодні. Пані Посол каже, що її колеги в уряді Сполучених Штатів твердо стоять на своїй позиції, що вони будуть з Україною стільки, скільки буде потрібно. Вона визнає, що деякі, але не всі «хочуть, щоб питання якось вирішилося і пішло геть».

Але для українців угода з Росією, яка не передбачає повного звільнення територій України, не є варіантом, сказала Маркарова.

«Не ми починали цю війну. Ми її не вибирали. І вибір для нас досить очевидний. Або воювати та визволити Україну, або вмерти. І ми вирішили не вмирати», — додала пані Посол.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *