ЮНЕСКО прагне запобігти торгівлі награбованим українським мистецтвом

ЮНЕСКО прагне запобігти торгівлі награбованим українським мистецтвом

Культурна організація Організації Об’єднаних Націй навчає співробітників правоохоронних та судових органів із країн на західних кордонах України, щоб запобігти незаконному вивозу награбованих культурних об’єктів з України під час війни, пише AP.

ЮНЕСКО спільно з Міністерством культури Польщі провели три дні семінарів у Варшаві для офіційних осіб з Польщі, Угорщини, Словаччини, Румунії та Молдови. На тренінгу, який розпочався в середу, були присутні й представники України. Мета в тому, щоб чиновники мали змогу виявляти та запобігати перетину кордонів мистецькими цінностями, награбованими в Україні.

Кріста Піккат, директор ЮНЕСКО з питань культури та надзвичайних ситуацій, заявила, що понад 230 культурних об’єктів були пошкоджені або знищені в Україні після того, як Росія повномасштабно вторглася в країну. За її словами, ЮНЕСКО працює над документуванням втрачених культурних об’єктів, серед яких скарби з музеїв та археологічних пам’яток.

Ще одним пріоритетом агентства є усвідомлення широкою громадськістю того, що награбовані українські скарби можуть опинитися на арт-ринках Європи, — щоб покупці були уважнішими до того, що купують.

Піккат назвала Польщу сильним партнером ЮНЕСКО у захисті культурної спадщини в конфліктних ситуаціях, оскільки вона засвоїла багато уроків із власного досвіду. Директор Національного інституту культурної спадщини Польщі Катажина Заласіньска зазначила, що під час Другої світової війни Польща втратила щонайменше 500 тисяч творів мистецтва.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *