«Байдужість вбиває»: Зеленський звернувся до світу в День пам’яті жертв Голокосту

«Байдужість вбиває»: Зеленський звернувся до світу в День пам’яті жертв Голокосту

Байдужість вбиває. З таким посланням до світу звернувся президент України Володимир Зеленський у п’ятницю, як перший в історії єврейський глава держави в Україні, вшановуючи Міжнародний день пам’яті жертв Голокосту. Про це пише CBS News.

«Сьогодні, як і завжди, Україна вшановує пам’ять мільйонів жертв Голокосту. Ми знаємо і пам’ятаємо, що байдужість убиває разом з ненавистю. Байдужість і ненависть завжди тільки вдвох здатні творити зло», — сказав український лідер, звертаючись до дипломатів США та Європи, які відвідали панахиду на тлі триваючої війни Росії проти його країни.

У п’ятницю відзначали 78-му річницю визволення концтабору нацистської Німеччини Аушвіц (Освенцім) у Польщі, і Зеленський виступив у меморіалі Бабин Яр у Києві — місці одного з найстрашніших звірств, скоєних нацистами під час Другої світової війни.

«І сьогодні ми повторюємо ще вагоміше, ніж раніше: ніколи знову ненависті, ніколи знову байдужості. Чим більше народів світу подолають байдужість, тим менше простору у світі залишиться для ненависті. Вічна пам’ять усім жертвам Голокосту!» — сказав президент.

Послання Зеленського різко контрастувало з повідомленням президента Росії, повномасштабна війна якого проти України увійшла в дванадцятий місяць. У п’ятницю Путін повторив неправдиву заяву, яку він давно використовував для «виправдання» свого вторгнення в сусідню країну, що «неонацистські» союзники Зеленського скоюють злочини в східних областях України.

«Забуття уроків історії призводить до повторення жахливих трагедій, — сказав Путін. — Про це свідчать злочини проти мирного населення, етнічні чистки та каральні акції, організовані неонацистами в Україні. Саме проти цього зла мужньо борються наші воїни».

Пославшись на те, що Росія продовжує війну, музей Освенціма в Польщі вирішив не запрошувати представників Росії на свою офіційну церемонію в п’ятницю, присвячену дню визволення Червоною армією тодішнього Радянського Союзу в’язнів нацистського табору смерті.

«Росії знадобиться надзвичайно тривалий час і дуже глибокий самоаналіз після цього конфлікту, щоб повернутися до зібрань цивілізованого світу», — сказав Пьотр Савіцький, речник музею на місці колишнього табору.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *