Капітан Збройних сил України розповів, чому віддав бойову медаль Байдену

Капітан Збройних сил України розповів, чому віддав бойову медаль Байдену

За тиждень до Різдва президент України Володимир Зеленський без попередження прибув до Бахмута, прямо на передову боротьби своєї країни з російським вторгненням. Він був там, щоб піднімати бойовий дух і роздавати медалі, нагадує Yahoo.

Серед нагороджених цього дня був і капітан ЗСУ Павло Чернявський, який сумлінно стояв у черзі, щоб отримати медаль і потиснути руку президенту. Замість того, щоб смиренно прийняти Хрест заслуги українських військових, Чернявський повернув його одразу президенту. Але це не був протест.

Чернявський — командир підрозділу, який керує батареєю ракет HIMARS. Вони використовують сучасні ракетні системи, виготовлені та надані США, для нанесення ударів по російських позиціях у полях і лісах окупованої східної України.

Віддаючи свою медаль того дня в Бахмуті, молодий капітан хотів висловити свою вдячність меценату тих чотирьох пускових установок HIMARS, якими він керує: він хотів подякувати президенту Джо Байдену. Тому він попросив Зеленського взяти медаль і вручити її особисто головнокомандувачу США.

Через кілька днів, під час першої поїздки українського лідера до Вашингтона з початку війни, Зеленський запропонував медаль і супровідний лист пану Байдену в Білому домі.

«Він дуже сміливий, і він сказав: «Віддайте це дуже сміливому президенту», — передав Зеленський американському лідеру.

«Незаслужено, але дуже цінно», — відповів Байден, приймаючи медаль.

Пізніше він передав Зеленському командну монету з полів боїв в Іраку, де воював його покійний син Бо. Монету вручили Чернявському на церемонії в українському парламенті після повернення Зеленського до Києва. Український капітан сказав, що у нього «не вистачає слів», щоб пояснити, що відчуває. Він надійно зберігає талісман вдома у своїх батьків, боячись втратити його на полі бою.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *