Світові лідери, які зустрічалися з Зеленським в Україні протягом року війни

Світові лідери, які зустрічалися з Зеленським в Україні протягом року війни

Напередодні річниці повномасштабного російського вторгнення в Україну активізувалися візити світових лідерів до Києва, нагадує Statista.

Президент США Джо Байден у понеділок, прем’єр-міністр Італії Джорджія Мелоні у вівторок, прем’єр-міністр Іспанії Педро Санчес у четвер та прем’єр-міністр Польщі Матеуш Моравецький у п’ятницю стали поки що останніми іноземними високопосадовцями, які зустрілися з президентом України Володимиром Зеленським в Україні.

Згідно з веб-сайтом Офісу президента, Зеленський був більш ніж зайнятий протягом останнього року, зустрічаючись з главами іноземних держав і урядів, а також лідерами ООН і ЄС у Маріїнському палаці в Києві або – у меншій кількості випадків – у Львові чи Одесі.

Станом на 23 лютого Зеленського у 2023 році відвідали дев’ять світових лідерів, серед яких також лідери Нідерландів, Данії та Швеції. З вересня по листопад 2022 року Зеленський отримував три таких візити на місяць (і жодного в грудні), тоді як з квітня по серпень Україна нарахувала цілих вісім високопоставлених відвідувачів на місяць. Перший візит іноземних лідерів до Києва фактично відбувся 16 березня 2022 року – через три тижні після повномасштабного вторгнення Росії – візит прем’єр-міністрів Польщі, Чехії та Словенії: Матеуша Моравецького, Петра Фіали та Янеза Янші.

Наразі принаймні один раз відвідали українського президента майже всі великі європейські країни, крім Сербії, Боснії та Герцеговини та Білорусі. Деякі країни, наприклад Греція, Угорщина, Естонія та Молдова, вирішили направити свого представника глави держави замість керівника уряду. Незважаючи на це, Естонія є одним із найбільших союзників України і здійснила чотири візити високопоставлених делегацій до України – стільки ж, скільки Німеччина, Франція та Нідерланди.

Якщо підрахувати всі візити лідерів країни, представницьких глав держав, а також міністрів, Польща здійснила найбільше візитів — 10 (з сьогоднішнім приїздом Моравецього 11 – Ред.). Країна, де прем’єр-міністр і президент Матеуш Моравецький і Анджей Дуда поділяють владу, побачила візити обох до Києва, а також Львова. Відбулися додаткові візити міністрів закордонних справ і оборони країни. Наступні за кількістю візитів були здійснені офіційними особами Великої Британії – шість, у тому числі три Борисом Джонсоном, ще 9 квітня, і один нинішнім прем’єр-міністром Ріші Сунаком 19 листопада. За минулий рік були здійснені наймасштабніші візити до України лідерів Індонезії, Австралії, Гватемали, Канади та Гвінеї-Бісау.

Ще більше відвідують Володимира Зеленського інші іноземні делегації – політичні, економічні чи гуманітарні. Американські парламентарі, такі як Ненсі Пелосі, Ліндсі Грем, Мітч Макконнелл, Ерік Суолвелл та Емі Клобушар, зустрічалися з Зеленським минулого року, як і Шон Пенн, Бен Стіллер, Річард Бренсон і Алекс Карп.

Президент рідко залишав країну, але брав участь через відеозв’язок у численних асамблеях державних парламентів і міжнародних організацій, конференціях, презентаціях для науковців і студентів або навіть кінофестивалях. За останній рік він двічі з’їздив за кордон – для виступу в Конгресі США в грудні та до Великобританії, Франції, Бельгії та Польщі в лютому цього року.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *