Голова Казначейства США несподівано приїхала до України

Голова Казначейства США несподівано приїхала до України

Голова Казначейства США Джанет Єллен здійснила неоголошений візит до Києва в понеділок, щоб привернути увагу до постійної підтримки Сполученими Штатами України через кілька днів після річниці повномасштабного вторгнення Росії. Про це пише Axios.

Єллен оголосила про перерахування 1,25 мільярда доларів економічної та бюджетної допомоги Україні. Згідно з даними Департаменту фінансів, ці кошти є першим траншем загальної суми майже 10 мільярдів доларів бюджетної підтримки, яку США зобов’язалися надати Україні протягом перших трьох кварталів 2023 року.

Візит Єллен відбувся після того, як президент Байден здійснив подібну несподівану поїздку минулого тижня.

Єллен підкреслила, що економічна допомога від США та їхніх союзників допомагає українському уряду продовжувати надавати важливі послуги та забезпечує економічну стійкість України, у свою чергу «зміцнюючи здатність України досягати успіху на полі бою».

«Ми будемо підтримувати Україну стільки, скільки буде потрібно», — сказала Єллен під час двосторонньої зустрічі з президентом України Володимиром Зеленським у понеділок, додавши, що «США пишаються тим, що є найбільшим двостороннім донором України».

Єллен поклала вінок на Михайлівській площі Києва на честь українців, які загинули під час війни, і відвідала школу, яка отримала бюджетну допомогу США. У заяві в понеділок Зеленський подякував США за «потужну підтримку з перших днів цієї війни не лише зброєю, але й на фінансовому фронті».