«США ніколи не визнають анексію. Крим – це Україна»: нова заява Держдепартаменту

«США ніколи не визнають анексію. Крим – це Україна»: нова заява Держдепартаменту

У неділю Сполучені Штати оголосили, що Кримський півострів залишається частиною України, але заявили, що більш безпосереднім занепокоєнням є те, щоб ЗСУ повернули землі, які Москва окупувала за останній рік. Про це пише Voanews.

Коментарі пролунали до дев’ятої річниці незаконної анексії Криму Росією.

«Сполучені Штати не визнають і ніколи не визнають так звану анексію півострова Росією. Крим — це Україна», — йдеться в заяві Держдепу.

У той же час Джейк Салліван, радник президента Джо Байдена з національної безпеки, сказав телеканалу NBC, що Україна сама вирішує, що є перемогою чи прийнятним дипломатичним результатом, навіть якщо мирні переговори не відбуваються.

«Це має визначити Україна, — сказав Салліван. — Для нас було критично важливо, щоб не було нічого про Україну без України. І тому не Сполучені Штати мають визначати перемогу України. Сполучені Штати повинні підтримувати Україну на полі бою, щоб вона могли досягти перемоги, яку вона визначає».

«Найважливішим зараз є те, що їм потрібно повернути території на Півдні та Сході, на яких вони зараз зосереджені, і ми повинні дати їм інструменти, щоб вони могли це зробити», — підсумував Салліван.

«Питання Криму і питання того, що станеться далі, — це те, до чого ми прийдемо, — сказав він. — Те, на чому ми зараз знаходимося, полягає в тому, що нам потрібно зосередитися на найближчій перспективі. Тому що дуже важливо, щоб ми рухалися швидко та рішуче, щоб допомогти їм повернути територію за нинішньою лінією зіткнення з російськими військами».