Україна закликає ООН і Туреччину до перемовин щодо продовження зернової угоди

Україна закликає ООН і Туреччину до перемовин щодо продовження зернової угоди

Україна направила в ООН і Туреччину звернення щодо початку перемовин про продовження експортної угоди зерна, але відповіді не було, повідомило джерело в українському уряді у вівторок. Про це пише Reuters.

Минулого тижня Юрій Васьков, заступник Міністра розвитку громад, територій та інфраструктури України, заявив Reuters, що Київ проситиме всі сторони розпочати перемовини про продовження угоди, домагаючись продовження принаймні на один рік, і угода включатиме порти Миколаєва.

Чорноморська зернова ініціатива за посередництва ООН і Туреччини в липні минулого року дозволила експортувати зерно з трьох українських портів. Угода була продовжена в листопаді і закінчиться 18 березня, якщо не буде погоджено подальше подовження.

«Ми надіслали листа з проханням почати займатися цією проблемою, оскільки 18 березня дуже скоро, але поки що ми не отримали жодного відгуку», — сказало джерело.

Експорт зерна з України, великого світового виробника та експортера зерна, скоротився майже на 27% до 31,8 млн тонн у сезоні 2022/23 (дані станом на 27 лютого), через менший урожай і логістичні труднощі, спричинені російським вторгненням.

Відповідно до угоди, Україна експортує близько 3 мільйонів тонн сільськогосподарської продукції на місяць, але Васьков сказав, що Україна зможе експортувати 6 мільйонів тонн на місяць з портів Одеської області та збільшити обсяг до 8 мільйонів тонн, якщо приєднається Миколаїв.