Тисячі людей у США вийшли на мітинги на підтримку України: як це було

Тисячі людей у США вийшли на мітинги на підтримку України: як це було

На вулиці міст США вийшли тисячі людей, щоб нагадати американцям про річницю широкомасштабне вторгнення Росії в Україну та спільну боротьбу України та Заходу за свободу і демократію. Про те, як це було, розповідає у відео «Голос Америки».

У Вашингтоні мітинг у річницю вторгнення росії в Україну відбувся біля меморіалу президента Лінкольна. Організатори та учасники акції закликали «допомогти Україні наблизити перемогу».

«Ми всі тут, аби показати, наскільки ми захоплюємося українським народом, — заявив Вільям Тейлор, віце-президент Інституту миру США. — Аби показати, як сильно ми підтримуємо українську ідею. Ми хочемо, щоби Україна перемогла. Ми допоможемо Україні перемогти. Я вважаю, що зараз потрібно надавати більше ракет великої дальності, аби українська армія прорвала російські окупаційні рубежі. І робити це потрібно просто зараз».

У Лос-Анджелесі мітинг на підтримку України було організовано біля міської ради. Незважаючи на зливу учасники акції пройшли маршем центром міста. Люди прийшли підтримати Україну та закликали до посилення військової допомоги.

«Оскільки весь світ починає втомлюватись від війни, ми, українці, повинні показати всім, що на початку війни ми не здалися, на третій день ми не здалися, через рік ми не здамося, ми ніколи не здамося», — зазначає Сергій Хоромченко.

У Денвері майже 500 людей прийшли до будинку конгресу штату. Учасники акції вшанували полеглих у війні воїнів. Нагадали про військові злочини росіян, зокрема, вбивства цивільних.

«Ми нагадуємо американцям про те, що війна все ще триває, і дуже важливо з дня в день допомагати Україні», — каже учасник акції Андрій Закутаєв.

У Сан-Дієго річницю вторгнення відзначили 365 ударами Дзвону свободи Америки. Дзвін відлито 10 років тому для вшанування американських героїв. Його винесли з музею ветеранів у парк, спеціально, аби вшанувати українських воїнів.

«Багато людей допомагають, ми бачимо, що нас не кидають наші західні партнери, Америка з нами. Будемо сподіватися, що ми не будем відзначати другу річницю», — розповідає Міра Штефаняк-Рубен, президентка «Української хати» у Сан-Дієго.

У Сієтлі 800 людей пройшли маршем від міської ради до Сієтл-центру. Учасники виклали карту України з дитячого взуття, аби вшанувати пам’ять загиблих українських дітей.

«Я гордий бачити українців, які вистояли перед обличчям цього жаху. І це дає мені відчуття, що ми переможемо, що справедливість переможе, демократія вистоїть у боротьбі з автократією і це буде прикладом всьому світу, чого ми можемо досягти разом», — заявив Джес Саломон, сенатор штату Вашингтон.