Росія заявляє, що продовжить «зернову угоду» лише на своїх умовах

Росія заявляє, що продовжить «зернову угоду» лише на своїх умовах

Росія заявила в середу, що погодиться продовжити чорноморську «зернову угоду», яка дозволяє безпечно експортувати зерно з українських портів, лише якщо будуть враховані інтереси її власних сільгоспвиробників. Про це пише US News.

Чорноморська зернова ініціатива, підписана за посередництва ООН і Туреччини минулого року, закінчується 18 березня і не може бути продовжена, якщо всі сторони не погодяться. Росія вже дала сигнал, що її не влаштовують аспекти угоди.

Російський сільськогосподарський експорт не був прямим об’єктом західних санкцій, але Москва каже, що обмеження на її платіжні, логістичні та страхові галузі є «перешкодою» для її можливості експортувати власне зерно та добрива.

МЗС Росії повідомило в середу, що міністр закордонних справ Сергій Лавров обговорив перспективи відновлення угоди на зустрічі зі своїм турецьким колегою на полях G20 в Нью-Делі.

«Російська сторона підкреслила, що продовження пакетної угоди по зерну можливе лише за умови врахування інтересів російських виробників сільгосппродукції та добрив щодо безперешкодного доступу на світові ринки», — йдеться в повідомленні відомства.