Блінкен та Лавров вперше зустрілися після початку повномасштабної войни

Блінкен та Лавров вперше зустрілися після початку повномасштабної войни

Держсекретар США Ентоні Блінкен і його російський колега Сергій Лавров провели коротку зустріч на полях саміту країн Великої Двадцятки в Індії. Це перша зустріч віч-на-віч між двома вищими дипломатами країн після повномасштабного вторгнення Росії в Україну, пише NPR.

Відносини між Сполученими Штатами та Росією зазнали краху через війну, коли США запровадили тисячі санкцій проти Росії, водночас військово, економічно та дипломатично підтримуючи Україну.

«Припиніть цю агресивну війну, займіться змістовною дипломатією, яка може створити справедливий і міцний мир», — сказав Блінкен, звернувшись до Лаврова.

Він пояснив, що президент України Володимир Зеленський висунув план із 10 пунктів припинення війни, але звинуватив Москву у відмові від дипломатії.

«Сполучені Штати готові підтримати Україну дипломатичним шляхом, щоб на цій основі припинити війну, — сказав він. — Президент Путін, однак, не продемонстрував жодної зацікавленості у взаємодії, заявивши, що немає про що навіть говорити, доки Україна не прийме, я цитую, „нові територіальні реалії“, водночас подвоюючи свою жорстокість щодо України».

Представниця МЗС Росії Марія Захарова заявила, що зустріч була організована на прохання Блінкена та проводилася «на ходу». Державний департамент США заявив, що було менше ніж 10 хвилин.

Індія, яка цього року головує у G-20, сподівалася, що війна в Україні не буде домінувати під час зустрічей міністрів закордонних справ групи. Країна-господар натомість хоче, щоб подія була зосереджена на питаннях, більш актуальних для Глобального Півдня, таких як зміна клімату, продовольча безпека, інфляція та полегшення боргів.