Нова моніторингова місія МАГАТЕ приступила до роботи на ЗАЕС

Нова моніторингова місія МАГАТЕ приступила до роботи на ЗАЕС

Нова група спостерігачів від МАГАТЕ, що наглядає за ядерною діяльністю ООН, приступила до роботи на окупованій Росією Запорізькій атомній електростанції після майже місячної затримки, пише Reuters.

Про це повідомив у четвер генеральний директор МАГАТЕ Рафаель Гроссі.

Росія звинуватила Міжнародне агентство з атомної енергії у зриві останньої щомісячної ротації персоналу, яку відкладали тричі.

Найбільша в Європі атомна електростанція з шістьма реакторами була зайнята російськими військами на початку їхнього повномасштабного вторгнення в Україну та залишається поблизу лінії фронту. Спостерігачі МАГАТЕ були розміщені на станції з вересня. У своїй заяві Гроссі сказав, що їхня присутність «необхідна для зменшення ризику ядерної аварії».

«Наші сміливі експерти, тісно співпрацюючи з обслуговуючим персоналом станції, надають технічні консультації та контролюють ситуацію в надзвичайно складних і важких умовах», — додав він.

Ренат Карчаа, радник генерального директора російського атомного агентства «Росенергоатом», повідомив державному інформаційному агентству ТАСС, що три спостерігачі МАГАТЕ прибули разом із чотирма співробітниками служби безпеки ООН.

Гроссі заявив у понеділок, що спостерігачі МАГАТЕ повідомили про нові вибухи поблизу станції, яка в середу втратила єдину резервну лінію електропередачі втретє менш ніж за тиждень. Гроссі тисне на обидві сторони, щоб створити демілітаризовану «зону безпеки» навколо станції.