Музеї США та світу все частіше визнають українцями відомих «російських» митців

Музеї США та світу все частіше визнають українцями відомих «російських» митців

Музей Stedelijk в Амстердамі тепер описує художника-абстракціоніста Казимира Малевича як українця, повідомляє The Art Newspaper.

Офіційні особи амстердамського музею Stedelijk перекласифікували художника ХХ століття Казимира Малевича як «українського». Малевич, провідна фігура супрематичного мистецького руху, раніше був названий музеєм «росіянином».

Представник музею Stedelijk каже, що «ми зараз спілкуємося [щодо Малевича]: народився в Україні від батьків польського походження». Ця інформація вже була змінена в текстах стін і на сторінках веб-сайтів і буде включена в майбутні повідомлення. Малевич народився в Києві в 1879 році.

Два тижні тому Метрополітен-музей у Нью-Йорку визнав Івана Айвазовського, Архипа Куїнджі та Іллю Рєпіна українськими, а не російськими художниками, пише Ukrinform.

У підписі до портрета письменника Всеволода Гаршина (1884), який експонується в галереї музею, тепер зазначено, що це робота українського художника Іллі Рєпіна. Так само в підписі до твору Івана Айвазовського останній значиться українцем.

Підпис до картини «Червоний захід» свідчить, що її написав український художник Архип Куїнджі. Раніше всі троє артистів значилися російськими. Також музей змінив назву картини французького імпресіоніста Едгара Дега «Російська танцівниця» на «Танцівниця в українському вбранні».

Ілля Рєпін — український художник козацького походження на прізвисько Ріпа, який народився 1844 року в місті Чугуєві тодішньої Харківської губернії, але згодом навчався в Петербурзькій Академії мистецтв і творив свої картини в Російській імперії, згідно з даними UP.

Іван Айвазовський народився у Феодосії в 1817 році в сім’ї вірменського крамаря, сім’я якого переїхала до Криму з Галичини в 1812 році, а його предки походили із Західної Вірменії. Він також навчався в Петербурзькій академії мистецтв і часто вважається російським художником. Айвазовський жив і працював у Криму.

Куїнджі, який був греком за походженням, народився в Маріуполі. Спочатку він був членом російського реалістичного мистецького руху передвижників 19-го століття.