Голова ООН Антоніу Гутерріш відвідав Україну: чому це важливо

Голова ООН Антоніу Гутерріш відвідав Україну: чому це важливо

Генеральний секретар ООН Антоніу Гутерріш прибув у вівторок із візитом до Києва, сподіваючись зміцнити досягнуту торішню угоду між Україною та Росією, що дозволяє експортувати зерно з обох країн. Про це повідомляє CBS News.

Угода, укладена та реалізована ООН та Туреччиною, має бути продовжена до 18 березня, але є побоювання, що Росія може відмовитися від її продовження.

Гутерріш оголосив про свій короткий візит до Києва лише після того, як у вівторок прибув до сусідньої Польщі. Очікувалося, що він пробуде в Україні лише близько доби, а потім повернеться до штаб-квартири ООН у Нью-Йорку. Прес-секретар Гутерріша заявив, що генеральний секретар «обговорить продовження Чорноморської зернової ініціативи у всіх її аспектах, а також інші актуальні питання» із президентом Володимиром Зеленським у Києві у середу вранці.

Після цієї зустрічі Гутерріш заявив, що позиція ООН щодо війни, що триває, «кристально зрозуміла: вторгнення Росії в Україну є порушенням Статуту ООН та міжнародного права». Він подякував Зеленському за те, що той вітав його «в таких складних обставинах», і сказав, що важливо «підкреслити критичну важливість продовження Чорноморської зернової ініціативи».

У своїй заяві в середу Гутерріш сказав, що доти, доки в Україні не буде «забезпечено справедливий мир», він і ООН «продовжать старанно працювати над пом’якшенням наслідків конфлікту, який спричинив величезні страждання українського народу — з глибокими глобальними наслідками».

Він сказав, що Чорноморська зернова угода «передбачила експорт 23 мільйонів тонн зерна з українських портів… сприяла зниженню світових цін на продовольство та запропонувала критичне полегшення людям, які також сплачують високу ціну за цю війну, особливо в країнах, що розвиваються».