Зеленський присвоїв звання Героя України воїну, вбитому за слова «Слава Україні!»

Зеленський присвоїв звання Героя України воїну, вбитому за слова «Слава Україні!»

Президент Володимир Зеленський вшанував полоненого українського військового, якого вбили російські війська і знімали це на відео, повідомляє ВВС.

Його особу встановили мати, дружина та побратими: Олександр Мацієвський був беззбройний, коли його зняли на відео, де він курить цигарку та відповідає «Слава Україні!» перед тим, як його розстрілюють. Москві висувають нові звинувачення у військових злочинах через це відео.

У неділю президент Зеленський посмертно нагородив 42-річного чоловіка званням Герой України — найвищою відзнакою країни.

«Сьогодні я присвоїв звання Героя України воїну Олександру Мацієвському, — сказав Зеленський у своєму нічному зверненні з Києва. — Людина, яку знатимуть усі українці. Людина, яку пам’ятатимуть назавжди. За його хоробрість, за впевненість в Україні та за його „Слава Україні!“».

Вважається, що Мацієвський, снайпер, який служив у підрозділі з північної Чернігівської області, був убитий наприкінці минулого року під час боїв у Бахмуті, який Росія все ще намагається захопити місяцями у жорстокій війні на виснаження. Останні слова воїна, «Слава Україні!», — це гасло, яке стало популярними серед звичайних українців після анексії Росією півострова Крим у 2014 році. На кадрах видно, як після цих слів військовополоненого розстріляли.

Спочатку панувала плутанина щодо особи воїна, і українські військові помилково впізнали його як Тимофія Шадуру, ще одного зниклого безвісти воїна, який воював у Бахмуті. Пізніше стало відомо, що на відео був Мацієвський. Українська влада заявила, що вбивство є «ще одним доказом, що ця війна є геноцидом», і почала кримінальне розслідування щодо злочинців.

Минулого тижня в інтерв’ю німецькій газеті Bild мати Мацієвського заявила, що впізнала свого сина, і сказала, що він до війни працював електриком в Києві.

«Він стояв там без зброї, але в той же час він пишався тим, що він українець, — сказала вона виданню. — Він завжди був неймовірно мужнім. У той момент єдиною зброєю, якою він міг захиститися, було: „Слава Україні!“».