У Каліфорнії роздали «Оскари»: чому українці незадоволені списком переможців

У Каліфорнії роздали «Оскари»: чому українці незадоволені списком переможців

В українців цьогорічна церемонія «Оскар» залишила гіркий присмак. Академія вдруге за два роки не задовольнила бажання президента України Володимира Зеленського виступити перед голлівудськими голлівудськими лідерами та мільйонами телеглядачів. Чому? Тому що Академія каже, що хоче триматися осторонь політики, пише Politico.

І все ж китайському акторові Донні Єну, який має зв’язки з Комуністичною партією Китаю, дозволили вручити нагороду, незважаючи на негативну реакцію громадськості.

Напружену ситуацію створило нагородження фільму «Навальний», який отримав «Оскар» за найкращий документальний фільм. Стрічка обійшла у номінації українську ко-продукцію «Будинок зі скалок», яка розповідає про дитячий будинок, зруйнований російськими військами.

«Нам дуже хотілося подарувати трішки радості українцям у ці важкі часи. Ми повинні були перемогти не тому, що ми з України, а тому, що фільм глибокий, повноцінний і талановито зрежисований датським режисером Сімоном Леренгом Вільмонтом і знятий крутою командою, — йдеться в заяві другого режисера „Будинку зі скалок“ Азада Сафарова. — Але… ми ще раз отримали докази того, що російська пропаганда працює дуже добре і вміє просувати псевдогероїв там, де героїв немає. Тому у нас ще багато роботи».

Дружина Навального Юлія виступила зі сцени «Оскара», заявивши, що «мріє про день… коли наша країна стане вільною». Українці були засмучені тим, що її пропустили, і жартували про сім’ю та команду Навального, які гламурно позують у Лос-Анджелесі (фото є в інтернеті). А Оксана Романюк, виконавча директорка аналітичного центру «Інститут масової інформації», написала у Facebook, що не вірить, що надання «Оскара» фільму про Навального щось змінить у Росії.

Фільм «Навальний», виробництва HBO Max і CNN Films, розповідає про лідера опозиції, який ледь не був убитий нервово-паралітичною речовиною, а зараз перебуває у в’язниці. Українці не можуть забути націоналістичні заяви Навального щодо російських меншин та позицію, що «Крим — це не бутерброд, щоб його передавати туди-сюди».

«Якщо „Оскар“ поза політикою, як ми повинні розуміти документальний маніфест Навального, переповнений внутрішньою російською політикою? — написав радник голови Офісу президента України Михайло Подоляк. — І якщо „Оскар“ розглядати поза контекстом війни в Україні та масового геноциду українців, чому ви тоді постійно говорите про гуманізм та справедливість?»