США підтримали створення спеціального трибуналу щодо злочинів Росії в Україні

США підтримали створення спеціального трибуналу щодо злочинів Росії в Україні

Державний департамент США підтримує розробку «інтернаціоналізованого трибуналу» для судового переслідування Росії за злочин агресії проти України, пише Ukrinform.

Про це заявила посол з особливих доручень з питань глобального кримінального правосуддя Бет Ван Шаак, повідомляє Голос Америки.

«Зараз, у цей критичний момент історії, мені приємно оголосити, що Сполучені Штати підтримують розвиток інтернаціоналізованого трибуналу, присвяченого судовому переслідуванню злочину агресії проти України. Розглядається низка моделей, і уважно їх проаналізувавши, ми вважаємо, що інтернаціоналізований суд, який вкорінений у судову систему України, але також включає міжнародні елементи, забезпечить найчіткіший шлях до створення нового трибуналу», – сказала вона у своєму коментарі на конференції в Католицькому університеті у Вашингтоні 27 березня.

За словами Ван Шаак, такий суд міг би мати «значні міжнародні елементи — у формі матеріального права, персоналу, джерел інформації та структури».

«Він також може бути розміщений деінде в Європі, принаймні на перших порах, щоб посилити бажану європейську орієнтацію України, надати важливість ініціативі та забезпечити міжнародну участь, у тому числі через Євроюст», — сказала вона.

«Такий гібридний суд також демонструватиме лідерство України у забезпеченні відповідальності за злочин агресії повністю в рамках національної юридичної системи. Сполучені Штати готові співпрацювати з Україною та іншими країнами світу, надавати ресурси, обмінюватись інформацією з таким трибуналом задля досягнення всебічної відповідальності за міжнародні злочини, які скоюються в Україні», — зазначила представниця Держдепу.