МОК допустив росіян і білорусів до спортивних змагань, але є певні умови

МОК допустив росіян і білорусів до спортивних змагань, але є певні умови

Міжнародний олімпійський комітет заявив, що російським і білоруським спортсменам слід знову дозволити змагатися в усіх видах спорту як нейтральним спортсменам, якщо вони не мають чітких зв’язків із військовими, пише The Guardian.

Однак виконавча рада МОК запропонувала заборонити російським і білоруським командам брати участь у міжнародних змаганнях, а також спортсменам і тренерам, які активно підтримують війну.

Президент МОК Томас Бах підтвердив, що ті, хто буде допущений до змагань, не зможуть носити національну форму або бачити свої прапори та чути гімни. Але Бах був набагато стриманішим в обговоренні перспектив потенційного включення Росії та Білорусі на Олімпійські ігри в Парижі 2024 року, заявивши, що пропонувати часові рамки «недоцільно».

«Ми бачимо, що в ряді видів спорту, включаючи теніс, велоспорт, футбол і хокей, це вже працює, — сказав Бах. — Ви бачите спортсменів з російським чи білоруським паспортом, які беруть участь у змаганнях з деяких із цих видів спорту, навіть змагаються з українськими спортсменами, зокрема в жіночому та чоловічому тенісі. Хіба те, що можливо в цих видах спорту, не повинно бути можливим у плаванні, настільному тенісі, боротьбі чи будь-якому іншому спорті? Яка різниця?»

«Це не сіра зона міжнародного права, — додав Бах. — Це те, що зобов’язує всі держави та людей. З цієї причини загальна заборона російських і білоруських спортсменів і артистів не може тривати. Це кричуще порушення прав людини. Кожен має право не піддаватися дискримінації за паспортом».

Цей план викликає шалену опозицію з боку понад 30 західних урядів, і Україна також погрожує бойкотувати Ігри в Парижі.