Майже 4400 українських дітей-сиріт примусово вивезли до Росії

Майже 4400 українських дітей-сиріт примусово вивезли до Росії

Загалом у Росії або на тимчасово окупованих територіях України зараз перебуває 4390 українських дітей-сиріт та вихованців спеціальних закладів для дітей, позбавлених батьківського піклування, пише Yahoo.

Віце-прем’єр-міністр України Ірина Верещук в ефірі загальнонаціонального марафону новин заявила, що Україна передає до Міжнародного кримінального суду (МКС) усі докази щодо викрадення українських дітей. Йдеться про докази, отримані прокуратурою України, оборонною розвідкою, поліцією та СБУ.

Інколи російські чиновники підтверджують факти викрадення українських дітей.

«Коли така, як Львова-Бєлова [Марія Львова-Бєлова, уповноважена президента РФ у справах дітей – ред.] “усиновлює” дитину… Дитину, яку ми як держава вимагали повернути в Україну… А натомість цю дитину усиновлюють, і цим [росіяни] пишаються перед усім світом – це той випадок, коли нам, по суті, не потрібно нічого доводити. Вони надали достатньо доказів власного злочину. Вони відповідатимуть за це».

Також Верещук повідомила, що Україна розраховує на тиск міжнародної спільноти на країну-агресора.

«Ми розраховуємо на міжнародне співтовариство, на те, що воно буде вводити санкції, чинити тиск і притягати до відповідальності всіх, хто причетний до злочину геноциду проти наших дітей. Є багато доказів. Ми сподіваємося, що наші зусилля і тиск міжнародної спільноти дозволять нам прискорити процес повернення наших дітей».

Система збору даних, яку підтримує уряд України, засвідчила, що станом на кінець лютого 2023 року до Російської Федерації було депортовано 16 221 дитину. Рада ООН з прав людини повідомила про 164 випадки передачі українських дітей громадянами Росії. Платформа «Діти війни» оцінює кількість депортованих росіянами українських дітей у близько 700 тисяч осіб.