Кожен другий український біженець не повертається додому з міркувань безпеки

Кожен другий український біженець не повертається додому з міркувань безпеки

Питання безпеки стало причиною неповернення в Україну для 50% громадян, які покинули країну після 24 лютого 2022 року, пише Interfax.

Про це свідчать результати онлайн-опитування щодо міграційних процесів і настроїв українців, які представив виконавчий директор Українського інституту майбутнього Вадим Денисенко в Інтерфакс-Україна.

Згідно з опитуванням, 37% респондентів мають близьких родичів (подружжя, дітей або батьків), які були змушені покинути Україну після початку повномасштабного російського вторгнення, а 80% мають друзів і знайомих, з якими вони спілкуються особисто.

Основною причиною виїзду стала відсутність почуття безпеки, 58% назвали необхідність піклуватися про дітей та їх майбутнє, а 57% вважають причиною підвищений рівень небезпеки.

Відповідаючи на запитання про ставлення до необхідності повернення, 46% респондентів, які виїхали після 24 лютого 2022 року, зазначили, що «кожен вирішує сам», 21% обрали варіант «так, відразу після закінчення війни (перед процесом відбудови країни)», а 16,5% — «так, якщо не буде загрози окупації їхніх територій».

Щодо оцінки намірів найближчих родичів повернутися в Україну, 36% респондентів відповіли «однозначно так – вони твердо вирішили», 32% вважають можливим, «якщо є робота і вона безпечна», 14% вважають, що навряд чи це станеться, «тому що починають обживатися на новому місці», 5% відповіли «ні», а 3% респондентів збираються за можливості й самі переїхати до родичів за кордон.

Водночас 44% респондентів вважають, що їхні друзі та знайомі зможуть повернутися, якщо в Україні буде безпечно і вдасться вирішити питання працевлаштування, 29% переконані, що це обов’язково буде, оскільки «вони постійно говорять про це», 15% — обрали варіант «навряд чи» і 2% — «ні».

Серед причин, які впливають на рішення людей повернутися в Україну, – родинні зв’язки (60%), звичний спосіб життя та середовище (46%), безпека (42%), наявність роботи (36%), патріотизм (32%), невдачі в розміщенні за кордоном (27%), а також у догляді за дітьми, яким доводиться жити та навчатися в Україні (16%).

Водночас 55% респондентів назвали причиною не повертатися в Україну життєві перспективи, 50% – безпеку, 48% – наявність роботи, 33% – турботу про дітей («треба отримати нормальну освіту та почати нове життя»), 28% – комфорт, а 27% – відсутність боротьби з корупцією та люстрації проросійських сил в Україні.