Надані США лабораторії ДНК опомагають Україні ідентифікувати тіла жертв війни

Надані США лабораторії ДНК опомагають Україні ідентифікувати тіла жертв війни

Завдяки ДНК-лабораторіям, які Національна поліція отримала від США, ідентифікація жертв війни скоротилася до 90 хвилин. Про це на зустрічі з головою US Police Executive Research Forum Чаком Векслером повідомив в.о. голови Нацполіції Іван Вигівський, передає Ukrinform.

«Для нас надзвичайно важлива ваша підтримка та допомога – обладнанням, навчанням, спільними розслідуваннями. Хочу відзначити, що ДНК-лабораторії ANDE, які Національна поліція отримала від США, виявилися надзвичайно ефективними. Час для ідентифікації тіл загиблих внаслідок бойових дій скорочено до 90 хвилин», – сказав Вигівський.

Він підкреслив, що одним із пріоритетів роботи поліції є документування та розслідування військових злочинів, скоєних російськими військовими. Він подякував американським партнерам за допомогу, яку вони надають Україні загалом і Національній поліції зокрема.

Саме використання новітніх технологій збору, обробки та аналізу інформації дозволяє сформувати повну та об’єктивну доказову базу для притягнення російських військових злочинців до відповідальності. Станом на березень правоохоронці спільно з експертами Державного науково-дослідного експертно-криміналістичного центру ідентифікували за допомогою ДНК тіла близько 3 тисяч українців, убитих російськими окупантами.

Вигівський додав, що поліцейські не лише проводять слідчі дії, встановлюють військових злочинців, а й беруть активну участь у розмінуванні звільнених територій.